President: Slechts 10% binnenland heeft elektriciteit
02 Oct 2021, 00:00
foto
President Chan Santokhi heeft aangegeven dat elektrificatie in het binnenland aangepakt zal worden.


Slechts 10% van de bevolking van Suriname in het binnenland beschikt maximaal 4 tot 8 uren per dag over elektriciteit. Hier wil de regering een eind aan maken. Één van de belangrijkste prioriteiten voor 2022 is te zorgen voor 24-uurs elektrificatie voor gemeenschappen, in het binnenland en diverse districten. Deze mededeling deed president Chan Santokhi vrijdag tijdens de traditionele jaarrede in De Nationale Assemblee.

Het streven van de Regering, is om in 2024, conform de Sustainable Development Goals, betrouwbare energie voor alle burgers in Suriname te realiseren. Het beleid, zal zich daarom in 2022, verder toeleggen op het aanbieden van hernieuwbare energiebronnen, met name zonne-energie in het binnenland en andere districten. In de planning staan in samenwerking met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, 11 nieuwe hybride stations. Via een bilateraal samenwerkingsprogramma met India, zullen 50 dorpen uiterlijk 2023, toegang krijgen tot 24-uurs elektriciteit.

Via een ander project zullen 55 andere dorpen aangesloten worden via 5 grote energiecentrales. Verder zal er een haalbaarheidsonderzoek gedaan worden, om een Floating Solar Systeem te installeren op het Stuwmeer, ter aanvulling van de Afobakka krachtcentrale. Er komen mini-solar stations in de districten Coronie, Nickerie, Saramacca, Commewijne en Brokopondo.

Ook vindt er uitbreiding en verbetering plaats, van het distributienetwerk te La Vigilantia, omgeving Bomapolder en Commissaris Weythingweg, en in de dorpen Bigi Poika, Pikin Saron en Kwakoegron in 2022. In het jaar 2022, zal eveneens aandacht besteed worden, aan het afronden en uitvoeren van het Elektriciteit Sector Plan 2022-2026, en de verdere inrichting van de Energie Autoriteit Suriname, legde de president uit.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May