Venezuela schrapt opnieuw nullen van zijn valuta
01 Oct 2021, 14:28
foto
Mensen die beschermende maskers dragen vanwege de coronaviruspandemie staan ​​in de rij op een openluchtfruit- en groentemarkt in Caracas, Venezuela. (Foto: Reuters)


Venezuela lanceert vandaag, vrijdag, zijn tweede monetaire revisie in drie jaar door zes nullen van zijn bolivar-valuta te schrappen als reactie op hyperinflatie en om de boekhouding te vereenvoudigen. De maatregel doet echter weinig om de economische crisis van het land te verlichten.

Het plan is gericht op vereenvoudiging van de boekhouding bij bedrijven en banken, waar systemen de enorme cijfers niet meer aankunnen. De inflatie op jaarbasis van Venezuela bedraagt ​​1.743%, volgens het Venezolaanse Financiënobservatorium. Een minimumloon is amper US$ 2,90 per maand.

"De monetaire conversie verandert niets, omdat de problemen in het land voortduren", zegt Victor Mendez, een 56-jarige accountant terwijl hij voedsel koopt in Caracas. "We hebben nog steeds last van een gebrek aan water en benzine."

De regering van president Nicolas Maduro heeft in 2018 vijf nullen uit de valuta verwijderd vanwege de hoge prijzen. Dat kwam een ​​decennium nadat wijlen president Hugo Chavez drie nullen van de bolivar aftrok met de belofte van ééncijferige inflatie, die niet werd gehaald.

Het ooit welvarende OPEC-land lijdt onder een jarenlange economische crisis die miljoenen Venezolanen ertoe heeft gebracht te emigreren. De regering van Maduro geeft de Amerikaanse sancties de schuld van de ellende in het land, terwijl critici de verantwoordelijkheid toekennen aan het interventionistische macro-economisch beleid.

De wijdverbreide invoering van de Amerikaanse dollar voor commerciële transacties in Venezuela zal de relevantie van de nieuwe regeling verder afzwakken. Bolivars in contanten in Venezuela worden zelden gebruikt voor routinematige aankopen. Volgens twee bronnen in de banksector wordt driekwart van het papiergeld dat circuleert gebruikt voor buskaartjes.

"De economische onevenwichtigheden in het land zijn zeer acuut en de nullen die vandaag worden verwijderd, zullen binnenkort terugkeren", zei econoom Jose Manuel Puente. "De reconversie zal macro-economisch gezien geen impact hebben."

Banken zijn begonnen met het ontvangen van enkele biljetten met een lage coupure van de nieuwe familie van bankbiljetten, die een tijdlang naast de bestaande bankbiljetten van 500.000 en 1 miljoen bolivar zullen bestaan.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May