Vaccinatietempo is te traag; doel zo niet haalbaar
01 Oct 2021, 16:26
foto
Javier Asin is de nieuwe coordinator van het Nationale Coördinatie Team. (Foto: René Gompers)


Er wordt nog steeds te traag gevaccineerd tegen het coronavirus. Er moeten nog ruim 300.000 prikken gezet worden. Op dit moment worden er wekelijks gemiddeld 15.000 personen gevaccineerd. Op deze manier gaat het nog 20 weken duren voordat de doelgroep van 481.651 personen (iedereen vanaf 12 jaar) volledig zal zijn gevaccineerd. Zoals de covidsituatie er nu uitziet, zal er dit jaar weer geen Owru Yari pagara estafette zijn. Een nationale feestdag voor wanneer het vaccinatiedoel is gehaald, zou wel op zijn plaats zijn.

Donderdag is op de wekelijkse ‘covidpersconferentie’ met vertegenwoordigers van de Covid Communicatie, het ministerie van Volksgezondheid, de Medische Zending, het Outbreak Management Team en het Nationale Coördinatie Team (NCT),  wederom benadrukt dat het aan de samenleving ligt hoelang het land in de greep van het coronavirus blijft. Er zijn genoeg maatregelen genomen en ook genoeg vaccins beschikbaar om de doelgroep in snel tempo te beschermen. Maar in de praktijk zijn er grote groepen landgenoten die zich niet aan de maatregelen houden en het prikje ronduit weigeren. Er zijn nog mensen die ook niet geloven dat de ziekte bestaat. Er is ook een groep die op een of andere manier er niet aan toekomt om het spuitje te nemen wordt er opgemerkt.

Javier Asin is de nieuwe coördinator van de NCT. Zijn taak is om onder andere de vaccinatiegraad te verhogen. “Op dit moment vaccineren we 15.000 doses per week,” geeft hij aan. “57.000 mensen moeten nog een tweede prik krijgen. 125.000 mensen zijn helemaal nog niet gevaccineerd. Er zijn dus nog meer dan 300.000 doses die gegeven moeten worden. Met dit tempo zijn we minimaal 20 weken verder, minimaal een halfjaar. Dat duurt veel te lang. Dat gaan we niet volhouden. Niet als mens, niet als gezelligheidsdier - ik ben ook een gezelligheidsdier, ik ga dat niet volhouden - niet als gemeenschap, niet als economie. Wi o dede ini a film, gevaccineerd of niet gevaccineerd.”

De sprekers zijn geen voorstander van verplichte vaccinatie. Zij willen zolang mogelijk doorgaan om met de mensen te praten. Maar als bedrijven geen andere optie zien om hun onderneming van faillissement te redden (sommige dekken de kosten van besmette of gestorven personeel wat ook een enorme druk op het bedrijf legt), gaan zij wel een wet omarmen die vaccineren verplicht, halen de sprekers als voorbeeld aan. Dan zit er niets anders op dan de wet te respecteren. Het belang van vaccineren dringt wel langzaam door wordt er aangegeven. Het vaccineren verloopt nog steeds te traag.

Het ziet er naar uit dat er weer geen  Owru Yari Pagara estafette zal zijn. “Als we komen tot 30.000 vaccinaties per week, dan is het 10 weken (in plaats van 20), dan halen we het misschien net,” merkt Asin op. “Dat zou mooi zijn. Daar streef ik ook naar. Maar eerlijk gezegd is dat niet realistisch. Maar ik denk dat we met de president of regering kunnen afspreken om een nationale feestdag ergens begin volgend jaar in te stellen voor wanneer wij het wel gehaald hebben. En een teller gaan zetten om af te tellen naar die datum.”

Op dit moment is er een enorme toename van besmettingen en stijgende cijfers van doden. Het overgrote deel is niet gevaccineerd. De ziekenhuizen en het nodige personeel kunnen de druk bijna niet meer aan. Grote groepen mensen kunnen niet meer opgenomen worden en moeten thuis uitzieken. Ook thuis vallen er doden. De vertegenwoordigers geven aan dat zij alles op alles zetten om de vaccinatiegraad te verhogen. Er wordt nu ook ‘face to face’ voorlichting gegeven en er worden meer poliklinieken in kaart gebracht om zoveel mogelijk mensen op zoveel mogelijk locaties te vaccineren.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May