Op Wereld Hart Dag: ‘Use heart to connect’
29 Sep 2021, 10:32
foto


‘Use heart to connect’, is het thema van Wereld Hart Dag, vandaag 29 september. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteed aan manieren om het hart gezond te houden en zo hart- en vaatziekten te voorkomen. Hart- en vaatziekten blijven doodsoorzaak nummer één ter wereld, resulterend in 18,6 miljoen doden per jaar. Ook in Suriname zijn hart- en vaatziekten de eerste doodsoorzaak.

Het thema voor dit jaar ‘Use heart to connect’ ('Gebruik je hart om verbinding te maken'), heeft als doel om de kracht van digitale gezondheid te benutten teneinde het bewustzijn, de preventie en het beheer van hart- en vaatziekten wereldwijd te verbeteren. Telegezondheid speelt een grote rol bij het blijven gebruiken van het hart om hart- en vaatziekten te verslaan, licht de Communicatie Dienst Suriname (CDS) toe.

Het risico op hart- en vaatziekten wordt nog groter wanneer iemand rookt, te veel alcohol drinkt, ongezond eet (weinig groente en fruit) en weinig beweegt. Ook de combinatie van hoge bloeddruk met (hypertensie), suikerziekte (diabetes) en een hoog cholesterolgehalte kan fataal zijn. De crisis in de gezondheidszorg heeft duidelijk gemaakt dat er dringend behoefte is aan nieuwe manieren om mensen in contact te brengen met de gezondheid van het hart, met name in gebieden en gemeenschappen met minder hulpmiddelen, benadrukt de CDS.

Een belangrijke tip om het hart gezond te houden is het regelmatig meten van de bloeddruk. Verder is het van belang om medicijnen zoals voorgeschreven door de arts/specialist te gebruiken, gezond te eten, alcoholverbruik te verminderen, te stoppen met roken en een gezond gewicht te behouden. Dagelijks minstens 30 minuten bewegen en zorg voor de geestelijke gezondheid, staan ook op de lijst met tips voor het gezond houden van het hart.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May