President wijst op funeste situatie in de gezondheidszorg
04 Aug 2011, 00:01
foto
President Desi Bouterse feliciteert de 'commissie herstructurering gezondheidszorg'. Rechts voorzitter Michael Sowma.


"Als de pandit en de bonuman goede zaken doen, dan kan het doordat het een kwestie van kulturu is, maar het kan ook dat de patiënt of de familie niet tevreden is over de behandeling".


Met deze uitspraak illustreert de president dat er veel mis is in de gezondheidszorg. Hij legde bij de installatie van de 'commissie herstructurering gezondheidszorg' woensdag, de vinger op de zere plek. Deze commissie wordt geleid door Michael Sowma, oud-directeur van het Sint Vincentius Ziekenhuis. Bouterse zei dat praten over gezondheidszorg een heet hangijzer is. "Omdat er zoveel mensen en belangen bij betrokken zijn, is het een moeilijk onderwerp en is het ook zo lastig om misstanden hierin aan te pakken", zei Bouterse.

Politieke durf
De president merkte op dat veel regeringen niet gedurfd hebben deze zaak aan te pakken. "Deze regering heeft de politieke durf om ook deze complexe sector, de gezondheidszorg te gaan ordenen en herstructureren", aldus het staatshoofd. Hij merkte op dat meer dan 35 jaar met grote regelmaat klachten worden gehoord over de gezondheidszorg. Bouterse is gerapporteerd over schrijnende toestanden van mensen die uren moeten wachten op de eerste hulp van ziekenhuizen.

De president somde op: verkeerde diagnoses, geld op tafel leggen voordat dringende ingrepen worden gedaan, artsen houden hun kennis niet bij, artsen in opleiding worden uitgebuit, patiënten worden jarenlang behandeld en weten niet wat de diagnose is en alleen maar 'herhaal-recepten' krijgen. Bouterse merkte op dat als slechts een deel van deze verhalen correct is, kan deze situatie niet voortduren. De president wil ook meer poliklinieken en ziekenhuizen in de districten en het binnenland.

Taken commissie
De taken van de commissie zijn:
- achterhalen wat er leeft onder patiënten en het volk over de wensen en grieven betreffende de gezondheidszorg;
- de commissie moet eigen professionele expertise inzetten;
- inventarisatie van alle reeds bestaande studies, rapporten en publicaties over de gezondheidszorg, instellingen en ziekten in Suriname;
- bezoeken afleggen aan alle relevante instellingen/actoren in de gezondheidszorg, waaronder ziekenhuizen, RGD-poli's, Medizebs, private medische units. Dit geldt ook voor alle organisaties die te maken hebben met de gezondheidszorg en diensten verlenen.

De commissie moet regelmatig tussentijds verslag uitbrengen aan de president. Bouterse benadrukte dat de commissie een immense taak heeft. Binnen vier jaar moeten tien doelen worden bereikt. De medische zorg moet bereikbaar en betaalbaar zijn voor iedereen. De druk op de ziekenhuizen moet doorbroken worden. Kennisniveau van iedereen die werkt in de sector moet via opleidingen drastisch omhoog. Er moet gezondheidsvoorlichting komen. De organisatie, logistiek, ict en intermenselijke communicatie in de sector moet geoptimaliseerd worden.
Niet alleen het aantal artsen, verpleegkundigen, paramedisch personeel en ziekhuisbedden per 1000 inwoners zal aan de hand van internationale normen en criteria moeten worden verhoogd, maar ook de toegang tot goed drinkwater, elektriciteit en goed onderwijs zullen meegenomen worden. Samenwerking met de regio, bevriende landen en internationale organisaties geinventariseerd worden. Er moet meer coördinatie en integratie van onderwijs, research en gezondheidszorg zijn.

De leden van de commissie zijn: D. Brahim, F. Lall Mohamed, J. Pengel, K. Pickering, R. Roemer en P.Voigt. Als secretaris is aangesteld H. Robles de Medina.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May