Het faillissement van etnische politiek
28 Sep 2021, 23:06
foto


Etnische politiek heeft het Surinaamse politieke veld de afgelopen decennia beheerst. De etnisch politiek heeft Suriname niet veel gebracht. Het is echter een hardnekkig fenomeen. De redenering dat mensen uit de eigen groep de belangen van die groep of van Suriname het beste kunnen behartigen zonder te kijken naar de geschiktheid van de persoon, is achterhaald. De Surinaamse politiek is aan verandering toe. We moeten op zoek gaan naar leiders die geschikt zijn en niet naar leiders met de eigen etnische achtergrond.

Wat er in het Concacaf duel tussen Inter Moengo Tapoe en Olimpia van Honduras is gebeurd, is zeer slecht voor het land. Suriname is vanwege de verkeerde reden wereldnieuws geworden. Wat heeft dit met politiek te maken? Op de Facebookpagina van de partij ABOP staat: Trump speelt golf, Obama speelt basketbal... Brunswijk speelt voetbal…. Deze reactie was te verwachten. De partij steekt haar kop in het zand, want ze weet heel goed dat zijn gedrag slecht is voor de organisatie.

Brunswijk vergelijken met Obama brengt hem in grotere problemen. Brunswijk heeft namelijk niet het karakter van een wereldleider. Ik heb Obama nooit op het veld gezien in een NBA wedstrijd met een captain-armband. Verder worden er op de Facebookpagina van ABOP twee artikelen van CNN en ESPN erbij gehaald als prestatie van hun voorzitter. Hij zou dus CNN en ESPN hebben gehaald. Belachelijker kon je het niet maken want in de twee artikelen gaat het niet alleen over de wedstrijd maar over zijn veroordeling in Nederland. In een artikel van het Spaanse voetbalblad Marca staat zelfs een opsporingsfoto van Brunswijk van Interpol. Hoe kan het dat de partij trots is op haar voorzitter voor het halen van het internationale nieuws vanwege de verkeerde reden, namelijk slecht gedrag. Dit is voor mij een groot raadsel.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik me met deze hele situatie schaam. Ik ben een afstammeling van een trots geslacht (Marrons). Mensen die eeuwen geleden hun stempel hebben gedrukt op de Surinaamse samenleving. Het doet toch pijn om te zien hoe het binnenland doof en stom is geworden voor zulk gedrag. Dit vertoond gedrag past niet in de binnenlandse gemeenschap. Zij moet ook nu durven de mond te openen tegen dit gedrag. En ja, Brunswijk heeft in het verleden bijgedragen aan het terugbrengen van democratische processen in Suriname maar dat geeft hem geen vrijbrief. Alle boslandcreolen zullen last ondervinden van dit soort gedrag. Mensen kijken naar ons met dezelfde bril als waarmee ze naar de vicepresident kijken. Ik kan u zeggen dat dit geen positieve bril is. Dit is het resultaat van etnische politiek.

Mensen in de wereld kennen Suriname nu niet vanwege een enorme prestatie zoals die van Bigi boi of Anthony Nesty. Nee, mensen hebben Suriname nu leren kennen van de veroordeelde vicepresident die in de kleedkamer van de tegenpartij geld uitdeelt terwijl de Surinamers in ellende leven. Is Suriname een 'joke' geworden in wereld? Is Suriname het lachertje geworden terwijl ons buurland Guyana druk bezig is zijn land te ontwikkelen door de olievondsten in dat land?  In plaats van investeerders aan te trekken om Suriname te ontwikkelen gaat onze vicepresident geld uitdelen in een kleedkamer. Is dat ons niveau?

Dit noem ik het faillissement van de etnische politiek. Deze politievoering maakt het mogelijk dat mensen die niet geschikt zijn voor een functie in aanmerking ervoor komen. Het resultaat is dat Suriname zowel nationaal als internationaal voor schut is gezet.

Aan het begin van zijn termijn heeft Brunswijk verklaart dat mensen geen boslandcreolen als president of vicepresident willen zien. Dit is onzin natuurlijk, maar daarmee speelde hij in op etnische sentimenten en het onderbuik gevoel. Door zijn gedrag is nu duidelijk geworden dat hij een boslandcreool is die niet geschikt is voor de functie. Het is niet zo dat mensen geen boslandcreool willen als vicepresident. De mensen wilden niet een boslandcreool die niet gekwalificeerd is om deze functie uit te voeren. Etnische achtergrond is hier geen factor. Geschiktheid is een factor. Om eerlijk te zijn was afgelopen week de druppel maar stiekem wist elke Surinamer dat we in problemen zaten met deze vicepresident.

John Misidjan MSc

Bronnen:
www.marca.com
edition.cnn.com
www.espn.com



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May