Kwaliteit en tarieven advocatuur roepen vragen op
03 Aug 2011, 03:40
foto


De kwaliteit van de advocatuur, de tarieven, kosteloze rechtsbijstand en de voorwaarden voor de instelling van het tuchtcollege zijn dinsdag onder de loep genomen door diverse assembleeleden. De Nationale Assemblee buigt zich over de wijziging van de Advocatenwet, waardoor het tuchtcollege kan functioneren. De leden moeten een eed afleggen in handen van de president. Daarnaast moeten de vergoeding en huisvesting in orde worden gemaakt. Burgers kunnen dan met hun klachten over advocaten terecht bij dit college.


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de commissie van rapporteurs, zei dat er veel onduidelijkheid is rond de advocatuur. Cliënten moeten betere voorlichting krijgen over het werk dat een advocaat verricht. Het komt ook weleens voor dat een advocaat ook de belangen van de tegenpartij behartigd. Brunswijk viel erover dat zaken van mensen die kosteloze bijstand krijgen, vaak niet goed worden behandeld omdat de vergoeding ook laag is. Deze is nauwelijks genoeg om de administratiekosten te betalen.

Grote verschillen in tarieven
Diverse leden merkten op dat er grote verschillen zijn in tarieven die advocaten vragen. Aan de regering wordt gevraagd of er geen marge aangegeven moet worden. "Er is geen uniforme tarievenlijst in deze branche", merkte Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) op. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) merkte op dat net als bij whiskey prijs- en kwaliteitsverhouding een rol spelen. Harish Monorath (Nieuw Suriname) zei dat er veel problemen zijn met kosteloze bijstandszaken. De betaling is laag en laat lang op zich wachten. Chandrikpersad Santokhi (Nieuw Front/VHP) wil van de regering weten of alleen in strafzaken kosteloze bijstand wordt gegeven. Hoe staat is het met civiele processen?".

Monorath wees erop aan dat de advocatuur een vrij beroep is. De advocaten stellen zelf de prijs vast. Cliënten zijn vrij om een andere advocaat te in de arm te nemen als de prijs te hoog is. Volgens hem kunnen er geen tarieven worden vastgesteld door de regering. Hij betoogde dat eenieder zich vrijwillig wendt tot een advocaat.

Assembleevoorzitter Jennifer Simons had aan het begin van de vergadering meegedeeld dat in verband met de vastenmaand Ramadan tot half zes vergaderd zou worden. Donderdag om half 1 wordt de vergadering hervat. Diverse leden van de commissie van rapporteurs moeten nog aan bod komen, waarna overige assembleeleden het woord mogen voeren. Daarna zal minister Martin Misiedjan van Justitie en Politie antwoord geven op de gestelde vragen.





Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May