Column: Politieke Borrelpraat 679
12 Sep 2021, 22:30
foto


“Broeders, dit was ontegenzeglijk de Oranje Week van potros Santokhi, the right man on the right place.”
“Ha, ha, Jules is in z’n sas. Zijn oranje-voorzitter met oranje das heeft de show in Nederland gestolen.”
“Oranje booo-ven, Oranje booo-ven, leve de pre-si-dent. Meester, u juicht niet mee?”
“Nee, ik verheerlijk geen enkel mens, zelfs mezelf niet.”
“Nou zeg, wat saai! Maar bent u niet blij met de geboekte resultaten?”
“O jawel, natuurlijk. Eindelijk weer een herstelde relatie met ons voormalige moederland. En gelukkig zijn we daar niet weer eens alleen openlijk geld gaan bedelen.”
“Maar we hebben wel hulp gevraagd van de diaspora om uit die crisis te komen.”
“Goeie zaak, maar die hulp moeten we vooral putten uit onze onderlinge solidariteit, uit de ‘Hiera-spora’ oftewel de ‘Dyaso-spora’. De ondersteuning van welke buitenlandse ‘spora’ is daarbij altijd welkom.”
“Chan hield daar zelfs de Anton de Kom-lezing en kwam aardig nationalistisch uit de hoek.”
“Een goed politicus is hij wel, onze San-taki Bin-toki of beter: San-toki Bin-taki.”
“Buiten het gebouw van de lezing is er vreedzaam geprotesteerd, dat moet kunnen, en kreeg onze Dienende Ram, de feitelijke VeePee, netjes een petitie in ontvangst.”
“Maar natuurlijk moesten er een paar daar voor de deur van de gelegenheid misbruik maken om hun etnische en andere frustraties uit te braken.”
“Gelukkig heeft de paarse partij alhier zich daarvan gedistantieerd.”
“Ja, ja, we hebben daar niet eens een afdeling Paars, dus: a no wi.”
“Vaker vertonen die Surineds aldaar tekenen van ‘blijven-steken-in-frustraties-en-hebies.”
“Zoals die ene ziekeling die elke zaterdag vanuit Amsterdam belt om tot vervelens toe over Bouta en 20 jaar cel en moordenaar te balken. Ik word er kotsmisselijk van.”
“Chan was zeer ingenomen met de respectvolle ontvangst die hem daar overal ten deel viel: van koning Willem Zoveel tot Frutte-Grutte-Rutte tot Kamerleden tot steenrijke Hagenaars van hier geboorte-afkomstig.”
“Tuurlijk. Met die enorme aangetoonde olie- en gasvoorraden voor de kust zijn we daar weer ‘in tel en in trek.”
“De grote hit vond ik zijn uitspraak over ‘…verkiezingen in 2025….of eerder’. Yeah, mi lob’so.”
“Yes, me too. Die hele rest van de coalitie alhier sprong van de grond als door Braziliaanse bijen gestoken, ging in spoedberaad en begon meteen verdwaasd te mekkeren en dom te bekkeren.”  
“Ja, hun gezapig ‘er-maar-wat-aan-bijrommelen’ in de coalitie dreigt in gevaar te komen. Wat bekokstooft Chan? Ze willen een verklaring als hij terugkomt.”
“Soortoe verklaring! Onze Dienende Ram zal wel weer eens zeggen: ‘Niets aan de hand, niets aan de hand in ons politieke pand; alles is koek en ei in de rijstebrij. De ka-wo-lasi is nog altijd basi en groeit ongestoord hoger en hoger zoals die boom op de Bosjebrug.”
“Nogal overmoedig vond ik zijn uitnodiging aan Hollandse boeren om zich hier te komen vestigen.”
“Ik zou er eerst voor zorgen dat onze eigen boeren niet verzuipen door verwaarloosde loostrenzen en niet kapotgaan door EU-importrestricties, waarop zij zich, dankzij allerlei ambtelijk geklungel, niet tijdig konden voorbereiden.”
“Met de vorige import van Hollandse boeren in 1845 is het in eerste instantie goed mis gegaan.”
“Ja, Chan moet er wel op letten wie hij hierheen laat halen.”
“Oké, los daarvan mogen we blij zijn dat de relaties met politiek Nederland van top tot teen weer hersteld zijn. Dat drammerige anti-Hollandse gebrul van die gewapende club na 1980 was niet wat de meerderheid hier wilde.”
“Maar die club heeft ons wel met kracht en geweld een tijdlang van ons aan Holland-hangen afgehouden.”
“Ja, ja, en heeft ons toen in de schoot geworpen van allerlei vreemde en rare figuren en louche geldschieters die ons flink hebben geplunderd, erger dan bakra basi ooit gedaan heeft.”
“Nou, dat weet ik zo niet. Maar we hebben wel met andere landen leren omgaan en hebben daar met schade en schande veel uit geleerd.”
“Dat hopen we maar, zal ik zeggen.”
“Klopt, want we hebben er wel een zware prijs voor moeten betalen; onze economie ligt aan diggelen en we hebben torenhoge schulden.”
“Is dat de schuld van bakra basi of eerder van blaka basi, bruine basi, malata basi en dogla basi en …. en….afu-iengie basi?”
“Laten we daar niet weer over beginnen en liever naar de toekomst kijken. Die ziet er in ieder geval rooskleuriger uit dankzij de olie- en gasvondsten.”
“Zonder dat we weer voor hen uit het Noorden gaan kruipen en we die diaspora tot eersterangs burgers hier verheffen vanwege hun euro’s.”
“De ‘Dyaso-spora’ heeft hier op de banken zeker een half tot één miljard aan valuta en waardepapieren. Met hen moet er ook gedeald worden over aantrekkelijke en betrouwbare investeringsfondsen. Maar ja, dan moet je wel met een prudent en transparant beleid ter tafel komen.”
“Laat men aandelen in die Nieuwste Haven te Susannasdaal gaan verkopen. Niets is een betere belegging dan een industriehaven.”
“Nou, tenminste heeft die Chaiber-A de wisselkoers al een paar maanden stabiel weten te houden. Die kent z’n vak, maar hij wordt vaak niet begrepen.”
“Ja, zaten een paar vakbondsmensen weer eens via de media te brullen dat die prijzen moeten zakken en dat de koers omlaag moet. Dit soort mensen heeft tegen beter weten in geen benul van hoe het economisch systeem in elkaar zit.”
“Ze zijn niet de enigen. Kijk wat voor moeite het kost om de vijftig procent gevaccineerden tegen Covid te halen. Zelfs goed geschoolden laten zich eerder misleiden door valse profeten dan zich leiden door deskundigen.”
“Wat zei president Biden onlangs tegen die antivaxxers aldaar? ‘Er zijn al een half miljoen doden in de VS door Covid gevallen. Wat willen jullie nog meer zien om je massaal te laten vaccineren?”
“Gelukkig heeft men die roadshow te Lelydorp afgeblazen. De man heeft gewoon z’n werk gedaan. Moet hij daarvoor gelauwerd worden met gevaar van Covid-verspreiding?”
“Maar onze ervaren krachten uit de Gezondheidssector trekken weg, vanwege de slechte beloning en belabberde werkomstandigheden.”
“Ach, no spang! De diaspora zal de hiera-spora met hun euro-spora komen helpen, want we weten zo te zien al eeuwen niet hoe we onze eigen mensen redelijk moeten waarderen.”
“Even keduld, even keduld, alles komt terekt. Proost.”

Rappa
Advertenties