Orkaan Olaf afgezwakt tot tropische storm
12 Sep 2021, 04:31
foto
Ambtenaren sloten havens en scholen in het gebied. Bedrijven timmerden de ramen dicht voor de aankomst van de storm in Baja California, Mexico. (Foto: Reuters)


Orkaan Olaf is afgezwakt tot een tropische storm nadat hij de Los Cabos-resorts op het puntje van het Mexicaanse schiereiland Baja California had aangedaan en de regio vervolgens heeft doordrenkt met stortregens. De storm kwam donderdag laat aan land in de buurt van San Jose del Cabo als een orkaan van categorie 2 met windsnelheden van 155 km/u, volgens het Amerikaanse National Hurricane Center.

Maar de wind was 's ochtends gedaald tot 110 km per uur, toen hij zich bevond op ongeveer 100 kilometer ten westen van La Paz, de hoofdstad van de staat Baja California Sur.

Minstens 700 bewoners brachten de nacht door in opvangcentra, terwijl naar schatting 20.000 buitenlandse toeristen zich in hun hotels nestelden.

Staatssecretaris voor civiele bescherming, Carlos Alfredo Godinez, zei dat hij geen berichten had ontvangen over verloren levens.

De storm komt slechts twee weken na orkaan Ida, een krachtige storm die de Verenigde Staten trof en de deelstaat Louisiana en een handvol oostelijke deelstaten verwoestte, nadat hij eind augustus over West-Cuba en de Golf van Mexico trok. Minstens 50 mensen stierven in zes Amerikaanse deelstaten.

Het nationale elektriciteitsbedrijf meldde dat storm Olaf de stroom voor de meeste klanten in de deelstaat heeft uitgeschakeld, maar dat het geleidelijk werd hersteld. Autoriteiten hadden donderdag laat melding gemaakt van omgevallen bomen en enkele hotels meldden lichte schade. Voor sommige evacuaties in kwetsbare gebieden werden schuilplaatsen geopend.

Toen de storm aan land kwam, kwamen enkele automobilisten vast te zitten in hun auto's in hoog water. Er zijn geen olie-installaties aan de Pacifische kust van Mexico, maar er zijn toeristische bestemmingen.

De havens van Cabo San Lucas en San Jose del Cabo zijn gesloten voor het scheepvaartverkeer, omdat toeristenbureaus boten in Cabo San Lucas naar veiliger ligplaatsen hebben verplaatst.

Ambtenaren sloten ook scholen in het gebied, schorten Covid-19-vaccinaties op en vertelden veel niet-essentiële werknemers om thuis te blijven. Bedrijven hadden ramen dichtgetimmerd en mensen stonden in de rij voor last-minute aankopen in supermarkten voor de storm.

Het orkaancentrum zei dat de storm overdag naar de westkust van het schiereiland zou gaan en 's nachts de Stille Oceaan in zou trekken.

Er wonen meer dan 500.000 mensen in de regio La Paz-Los Cabos. Lilzi Orci, voorzitter van de Los Cabos Hotels Association, schat dat er ongeveer 20.000 buitenlandse toeristen in het gebied waren ondanks Covid-19-beperkingen die de capaciteit in hotels tot minder dan 40 procent heeft teruggebracht.

Het orkaancentrum voorspelt 12,5 tot 25,5 cm regen op het zuidelijke deel van het schiereiland, met tot 38 cm op geïsoleerde plekken, waardoor het gevaar van plotselinge overstromingen en modderstromen ontstaat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May