Bij 20 jaar 9/11: Biden roept op tot nationale eenheid
11 Sep 2021, 08:34
foto
De twee torens van het World Trade Center staan in brand na de aanslagen van 9 september 2001. (Archieffoto: Reuters)


De Amerikaanse president Joe Biden heeft opgeroepen tot nationale eenheid toen de Verenigde Staten zich voorbereidde op de 20ste verjaardag van de aanslagen van 11 september 2001 waarbij 2.977 mensen omkwamen. Hij noemde het Amerika's grootste kracht in het aangezicht van tegenspoed.

Sprekend in het Witte Huis eerde Biden de herinneringen aan de doden bij de aanslagen en de duizenden gewonden, evenals de brandweerlieden, verpleegsters en vele anderen die hun leven riskeerden of gaven tijdens de daaropvolgende reddingsmissies en lange weg naar herstel. Hij erkende ook de "duistere krachten van de menselijke natuur - angst en woede, wrok en geweld tegen moslim-Amerikanen, ware en trouwe volgelingen van een vreedzame religie", die volgens hem de Amerikaanse eenheid hadden gebogen, maar niet verbroken.

"Voor mij is dat de centrale les van 11 september, dat onze meest kwetsbaren, in alles wat ons menselijk maakt, en de strijd om de ziel van Amerika, eenheid onze grootste kracht is", zei hij.

"Eenheid betekent niet dat we hetzelfde moeten geloven. We moeten een fundamenteel respect en vertrouwen hebben in elkaar en in deze natie", voegde hij eraan toe.

Het Witte Huis heeft de video van zijn toespraak vrijgegeven aan de vooravond van het 20-jarig jubileum, dat Biden zal markeren door alle drie de sites te bezoeken die zijn aangevallen.

Vandaag brengen Biden en first lady Jill Biden een bezoek aan New York City, waar twee vliegtuigen het World Trade Center hebben verwoest en 2.753 mensen hebben gedood; het Pentagon in Arlington, Virginia, waar een derde vliegtuig neerstortte; en Shanksville, Pennsylvania, waar passagiers een vierde vliegtuig naar beneden dwongen dat vermoedelijk op weg was naar het Capitool of het Witte Huis.

De oproep van de president voor eenheid komt op een moment dat de politieke verdeeldheid over de COVID-19-pandemie, vaccinmandaten en stem- en abortusrechten in het hele land op het kookpunt zijn.

Haatmisdrijven tegen Amerikanen van Arabische afkomst, moslims en anderen die als Arabieren of moslims worden beschouwd, namen toe na de aanslagen van 11 september 2001, en hoewel ze de afgelopen jaren zijn afgenomen, zijn de aantallen nooit meer hetzelfde geworden als het niveau van vóór de aanvallen, blijkt uit gegevens van de FBI .

Meer recentelijk hebben de Verenigde Staten een toename gezien van antisemitische en anti-Aziatische discriminatie en haatmisdrijven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May