Santokhi: Met 1 miljoen mensen land ontwikkelen; nationaliteit geen barrière
09 Sep 2021, 00:00
foto
President Chan Santokhi tijdens een virtuele persconferentie vanuit Den Haag woensdag.


President Chan Santokhi heeft tijdens een persconferentie vanuit Den Haag duidelijk gemaakt dat Suriname ontwikkeld zal worden met ruim een miljoen mensen. De diasporagemeenschap in Nederland (ruim 350.000 mensen) zal betrokken worden bij de ontwikkeling van het land. Hierbij moet de nationaliteit geen barrière vormen. Ook zullen anderen met vreemde nationaliteit die ingezet zullen worden door de Staat, van rechtswege de Surinaamse nationaliteit krijgen.

De president antwoordde op een vraag dat al jaren gesproken wordt om Nederlandse rechters in te zetten in Suriname. Er is een samenwerking waarbij Nederlandse rechters zijn aangetrokken als schrijfjuristen die helpen met het schrijven van vonnissen. Heel wat mensen, ook personen die hier geboren zijn maar niet de Surinaamse nationaliteit hebben, ondervinden belemmeringen om een bijdrage te leveren.

Er is wetgeving ontwikkeld om het probleem van de nationaliteit aan te pakken. In de regeringsraad is de conceptwet reeds goedgekeurd. Mensen die door de Staat ingezet worden, behouden hun originele nationaliteit, terwijl ze van rechtswege de Surinaamse nationaliteit krijgen. Dit, met uitzondering van politieke functies en de gewapende machten.

De president heeft aangekondigd dat de diasporagemeenschap in Nederland 'stressvrij' zal kunnen reizen naar Suriname. Wat dat precies inhoudt, maakt hij vrijdag bekend tijdens een tweede ontmoeting met de diasporagemeenschap in Nederland. Op deze groep heeft het staatshoofd een beroep gedaan om niet aan de kantlijn te blijven staan, maar een actieve bijdrage te leveren. Voor het eerst sinds 2008 is er weer een staatshoofd voor een officieel bezoek in Nederland. Vandaag zal de president de Eerste en de Tweede Kamer gezamenlijk toespreken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May