President ontmoet Nederlandse koning en demissionair premier
08 Sep 2021, 09:46
foto
President Chan Santokhi en de Nederlandse koning Willem-Alexander begroeten elkaar in Paleis Noordeinde. (Foto: Kabinet van de President)


Het officiële bezoek van president Chan Santokhi aan Nederland is vandaag begonnen. Het staatshoofd is ontvangen door koning Willem-Alexander in Paleis Noordeinde. Hierna volgde een ontmoeting met demissionair minister-president Mark Rutte. De ontmoetingen worden door de regering als een historisch moment beschouwd omdat er langer dan tien jaar geen officieel bezoek van een Surinaamse regering is geweest aan Nederland. Bij het aantreden van de regering werden op basis van reciprociteit weer ambassadeurs in beide landen benoemd.
 
President Santokhi had de ontmoeting met premier Rutte op het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken in aanwezigheid van de minister van dit departement, Sigrid Kaag. De president werd vergezeld door minister Albert van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. Er vond een ondertekening plaats van twee documenten, waaronder een schenkingsdocument tussen Suriname en Nederland, over beschermingsmiddelen en Covid-19 testen. Deze ondertekening en overhandiging geschiedde tussen de Volksgezondheidsministers Hugo de Jonge en Amar Ramadhin, meldt de Communicatiedienst Suriname.
 
Op het gebied van Justitie en Politie zal ook een project beklonken worden over reclassering. Verder hebben de aanwezige Surinaamse ministers gesprekken gevoerd met hun Nederlandse counterparts. Hierbij dient vermeld te worden dat de Nederlandse regering wel demissionair is, maar dat op het stuk van buitenlandse politiek dit niet het geval is, waardoor afspraken met de Staat Suriname een zekere validiteit hebben, staat in het persbericht.



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May