Bij RZW nu vaccinatie met Pfizer vaccin ook mogelijk
08 Sep 2021, 08:34
foto
In RZW is dinsdag begonnen met het zetten van Pfizer-prikken. In de vierde golf is ook de delta-variant actief in Suriname, die ook jeugdigen niet spaart. (Foto: RZW)


In het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW) is het vanaf dinsdag ook mogelijk voor mensen om zich met Pfizer te laten vaccineren. Kinderen van af 12 jaar kunnen worden gevaccineerd. Op de eerste dag in het ziekenhuis zijn ruim 90 personen hiermee gevaccineerd. Ouders togen enthousiast samen met hun kind(eren) naar het ziekenhuis om zich te laten inenten zodat ook zij beschermd zijn tegen de gevaren van het Covid-19 virus, zegt algemeen directeur Jason van Genderen. Daarnaast hebben gisteren 80 personen de eerste prik met AstraZeneca gekregen en bij 77 mensen is de tweede prik gezet.

“We zitten nu middenin de vierde golf en we zijn blij dat het volk nu vier keuzes heeft voor het nemen van een vaccin, AstraZeneca, Moderna, Sinopharm en nu ook Pfizer. We hopen dat hiermee de samenleving gestimuleerd wordt om zich te laten vaccineren”, zegt Van Genderen. Volgens hem valt er weer een stijging in de opnames in het ziekenhuis te merken en wordt het personeel weer onder een zware druk gezet. "Er zal nu moeten worden gekeken naar hoe deze periode overbrugd zal moeten worden. Maar de makkelijkste uitweg is jezelf te laten vaccineren, want behalve dat je je jezelf beschermt, doe je dat ook voor de mensen om je heen. En help je ook het zorgpersoneel om uit deze benarde situatie te komen."

“Het stemt goed om te zien dat mensen wel bereid zijn om zichzelf te laten vaccineren”, zegt Fauzia Poese, medisch directeur van het RZW. “Echter, als we moeten kijken naar de mensen die zich laten vaccineren dan missen we wel bepaalde groepen. De oproep is eigenlijk aan eenieder om zichzelf zo snel als mogelijk te laten vaccineren zodat we ook spoedig van Covid-19 af te kunnen zijn. Jammer genoeg zijn er groepen die nog steeds niet geloven in het bestaan van deze ziekte”, laat de medisch directeur nog optekenen.

Het RZW heeft reeds in het begin voorbereidingen getroffen voor de komst van het Pfizer vaccin. Sinds het vaccin in Suriname is gearriveerd op 20 augustus zijn de -80 graden vriezers ingezet voor de opslag. “We zijn heel blij dat we  kunnen starten met dit lang verwachte vaccin. Het personeel heeft de training gevolgd, en er is goed contact met het Nationaal Coördinatieteam en andere verantwoordelijke personen”, zegt Van Genderen.

Volgens Poese, is de voorbereiding vlot verlopen. Elk vaccin heeft een aparte manier van voorbereiden en toedienen. Hiervoor is er een teach-in en tweedaagse training gevolgd. Wij waren vanaf het begin al bezig met de opslagfaciliteiten, omdat Pfizer op een temperatuur van -70 graden moet worden opgeslagen en het RZW is één van de weinige plekken in Suriname met die opslagmogelijkheid.

“Wij als Surinamers zijn in een bevoorrechte positie, want er zijn landen op de wereld die nog niet eens in het bezit zijn van één vaccin. In ons land hebben we zelf de luxe om te kiezen tussen verschillende vaccins, dus laat dit een stimulans zijn om te gaan vaccineren”, concludeert Poese.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May