VS: Veel dodelijke slachtoffers in illegale kelderappartementen
06 Sep 2021, 22:52
foto
Veel dodelijke slachtoffers van orkaan Ida vielen in New York City in illegale kelderappartementen. (Foto:AP)


Het dodental van de orkaan Ida in het noordoosten van de VS is gestegen tot minstens 50 mensen. Velen bleven hopen op goed nieuws over de vermisten in de overstromingen, terwijl paus Franciscus degenen die door de ramp waren getroffen heeft opgeroepen om sterk te zijn.

New York heeft 17 bevestigde sterfgevallen, vier in Westchester County en de rest in New York City, waar bijna alle slachtoffers vastzaten in illegale kelderappartementen die tot de laatst overgebleven betaalbare opties behoren voor inwoners met een laag inkomen in het gebied, zei een woordvoerder van gouverneur Kathy Hochul.

In New Jersey waren er 27 bevestigde stormdoden en worden er nog vier mensen vermist, zei een woordvoerder van gouverneur Phil Murphy.

Onder de vermisten waren twee studenten die woensdag voor het laatst werden gezien in Passaic, New Jersey, toen Ida's historische zondvloed hen zou hebben weggevaagd in het vloedwater van de razende Passaic-rivier.

Er werd zondag een studentenmis bijeengeroepen op de Seton Hall University in South Orange voor Nidhi Rana, een eerstejaars forensstudent uit Passaic die voor het laatst werd gezien met haar vriend Ayush Rana, een student van de Montclair State University, terwijl het water rond zijn auto stroomde.

"Sluit je aan bij mij om te bidden voor een veilige terugkeer van Nidhi en Ayush", zei Joseph Nyre, president van Seton Hall, in een brief aan de studenten.

Andere noordoostelijke deelstaten waar stormdoden werden gemeld, waren Connecticut met minstens één dode, Pennsylvania met minstens vier doden en Maryland met minstens één dode.

De gouverneur van Louisiana bracht het aantal mensen dat omkwam in zijn deelstaat aan de Golfkust, op 12. Ida kwam daar op 29 augustus aan land als een categorie 4 orkaan. Het velde bomen, hoogspanningsleidingen en richtte zware vernielingen aan met windstoten die 276 km per uur bereikten.

De Grand Classica, een cruiseschip dat 1500 arbeiders zal huisvesten die proberen de stroomvoorziening te herstellen, vertrok zaterdag vanuit de haven van Palm Beach en zal dinsdag in New Orleans aankomen op grond van een charterovereenkomst met Entergy Corp., zei de Bahamas Paradise Cruise Line.

Paus Franciscus betuigde zijn medeleven aan de Ida-slachtoffers tijdens zijn zondagse zegen op het Sint-Pietersplein. "Moge de Heer de zielen van de doden verwelkomen en kracht geven aan degenen die lijden onder deze ramp", zei de paus.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May