Santokhi: Vanaf 1 oktober grondaanvraag transparant
06 Sep 2021, 15:30
foto
President Chan Santokhi beloofde zijn verkiezingsbelofte "grond voor jongeren" in te vullen. (Foto: René Gompers)


Op 1 oktober wordt er een 'web portaal' gelanceerd waarop iedereen vanaf 21 jaar, die grond of een huis zoekt of zelf wil bouwen, zich mag registreren. De overheid wil ook een systeem waarbij alles dat met grond en grondaanvraag te maken heeft, digitaal en openbaar wordt gemaakt. Dit heeft president Chan Santokhi zaterdag aangekondigd bij de opening van het 'North Area One' woonproject. Met het transparant systeem moet de corruptie worden bestreden en kan er beter en gericht beleid worden gemaakt.

"De woningnood is hoog in het land," merkte Santokhi op. "Als je mij vraagt nummer 1 probleem in het land, want we zien die reacties en de verzoeken die binnenkomen." Woensdag zijn twee presentaties gehouden in de regeringsraad over hoe de behoefte aan grond of een woning in kaart te brengen, en het gronduitgifte beleid transparant te maken en te verbeteren. Op dit moment is het zo dat bij het aanvragen van gronden "bij de instituten stukken verdwijnen, gekaapt of gecoupt worden," stelde het staatshoofd.

"Het heel proces van aanvraag tot beschikking krijgen wordt geautomatiseerd," kondigde hij aan. Er is opdracht gegeven om de gesprekken met belanghebbenden zoals landmeters, notariaten en desbetreffende ministeries te beginnen. "Als dat systeem begint te werken, gaat alles transparant zijn. Alles gaat gemonitord kunnen worden via je computer, je laptop, je mobiel. Den man no furu yu stuk moro. Want we gaan kunnen zien waar de stukken precies liggen bij welke afdelingen. Dat is wat binnen drie maanden in orde moet zijn."

Santokhi haalde aan dat "grond voor jongeren" één van de verkiezingsbeloftes was. "Ja, dat hebben we gezegd en wij gaan het ook doen," benadrukte hij. "Het kost wat tijd. De presentatie is geweest; er komt een web portaal waar alle personen vanaf 21 jaar volgens de wet, zich kunnen aanmelden." Hij illustreerde een aanvraag: "Ik zoek een perceel in district A, zo groot, ik ga zelf bouwen, ik zoek financiering. Of ik wens een woning van de staat, voor welke bestemming."

"Dat komt daar," kondigde de president aan. "De launch is op 1 oktober. Vanaf die dag kan iedereen zich aanmelden. Dan hebben we informatie over behoefte aan grond en woningen, per district, bestemming, bouw en financiering." Op dit moment is het systeem chaotisch, zei hij. "Jammer dat het chaotisch systeem al de kop van een minister gekost heeft. Voor deze minister zijn er zoveel anderen geweest. Na dit systeem mag dat nooit meer gebeuren." Hij beloofde: "Het grondprobleem zal geen vraagstuk meer zijn van een wirwar aan chaos, onduidelijkheid en corruptie geurtjes."

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May