Nicaragua schakelt tegenstanders Ortega juridisch uit
05 Sep 2021, 06:41
foto
De oproerpolitie houdt de wacht buiten het Evaristo Vasquez politiecomplex, bekend als "El Chipote", in Managua, Nicaragua. (Foto: AFP)


De Nicaraguaanse autoriteiten hebben gezegd dat ze drie gearresteerde presidentiële kandidaten zullen vervolgen voor verraad. De aankondiging komt een dag nadat ze hadden gezegd dat de top presidentiële kandidaat Cristiana Chamorro zou worden vervolgd voor het witwassen van geld.

De mededeling van de rechtbank komt 66 dagen voor de presidentsverkiezingen van Nicaragua, waarin president Daniel Ortega een vierde ambtstermijn zal nastreven.

De rechters oordeelden ook dat de drie oppositiefiguren - Felix Maradiaga, Arturo Cruz en Juan Sebastian Chamorro - in preventieve hechtenis zullen blijven. Er is geen datum vastgesteld voor het proces.

Cristina Chamorro (67) staat sinds 2 juni onder huisarrest nadat openbare aanklagers een onderzoek begonnen naar het witwassen van goederen en activa via een stichting die ze 20 jaar lang leidde. Haar moeder is voormalig president Violeta Barrios de Chamorro.

De aankondiging van vrijdag kwam tijdens de tweede dag van hoorzittingen tegen 34 gevangengenomen tegenstanders van het regime, waaronder de drie presidentiële kandidaten. Zes andere oppositiefiguren zullen ook worden vervolgd, onder wie bedrijfsleider Jose Aguerri, drie voormalige Sandinistische guerrillaleiders en Ortega-collega's, een milieu- en mensenrechtenactivist en een pro-democratische activist.

De hoorzitting vond plaats in een politiegevangenis die bekend staat als 'El Chipote'. Familieleden en media mochten de procedure niet volgen.

Ortega (75) beweert dat de Verenigde Staten zijn politieke tegenstanders steunt in een poging hem van de macht te verdrijven.

Begin juni arresteerde de politie een hele reeks regeringscritici op beschuldiging van 'ondermijning van de nationale soevereiniteit' en 'aanzetten tot buitenlandse interventie'.

Ortega was de leider van het land van 1979 tot 1990 en kwam in 2007 weer aan de macht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May