Suriname en Brazilië verdiepen defensie-samenwerking
04 Sep 2021, 07:53
foto
De Braziliaanse generaal Augusto Heleno Ribeiro Pereira op bezoek in de Memre Buku kazerne. Hij wordt begroet door de militairen. (Foto: Defensie)


Suriname en Brazilië willen de samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid aanscherpen. Een Braziliaanse delegatie, onder leiding van Generaal Augusto Heleno Ribeiro Pereira, hoofd van Institutional Security Bureau van de Braziliaanse president, was op tweedaags werkbezoek bij Defensie. Tijdens een bezoek aan president Chan Santokhi is over andere aspecten van samenwerking gesproken die te maken hebben met de resultaten van politieke consultaties. De recente regionale conflicten, zoals de interne conflicten in Venezuela, technische bijstand op specifieke gebieden, cyber security, de praktijken van de transnationale criminele organisaties en de illegale drugshandel, zijn enkele onderwerpen die besproken zijn met de Braziliaanse top militaire vertegenwoordigers.

Brazilië heeft niet alleen interesse in een breed gedragen nationaal en regionaal strategisch veiligheidsbeleid, maar ook behoefte aan economische samenwerking tussen de landen in de regio. Het zuiderbuurland wil samenwerkingen aangaan op de gebieden olie en gas, industriële ontwikkeling, energie, milieu en infrastructuur. De delegatie werd vrijdagochtend voor kennismaking door minister Krishna Mathoera ontvangen op het ministerie van Defensie, waarna er ook een ontmoeting met de leiding van het Nationaal Leger plaatsvond in de Memre Buku Kazerne. Na de ontmoeting met de waarnemend bevelhebber, kolonel Henri van Axeldongen, kreeg de delegatie ook een rondleiding in het legermuseum, meldt de Defensie Voorlichting.

Minister Mathoera benadrukt dat ook de samenwerking met de Braziliaanse defensieorganisatie heel erg belangrijk is. “Met Brazilië hebben wij een jarenlange samenwerking. De meeste van onze officieren worden ook getraind in Brazilië. Binnen Latijns-Amerika zijn wij het land dat de meeste trainingsplaatsen krijgt aangeboden van Brazilië”, benadrukt de bewindsvrouw. De afgelopen maand is ook de nieuwe Braziliaanse ambassadeur, Raphael Azeredo, op bezoek geweest bij de minister. Tijdens dit bezoek heeft de diplomaat namens zijn regering ongeveer 16 trainingsplaatsen aangeboden aan Defensie Suriname. “Defensiesamenwerking is heel erg belangrijk, omdat wij in een wereld leven die onvoorspelbaar is. Dat heeft Covid-19 al bewezen. Dus de uitdagingen, dreigingen en risico’s zijn anders”, aldus de minister.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking laat via de Communicatiedienst Suriname optekenen dat het gaat om verbreding van de samenwerking met Brazilië en het concretiseren daarvan door op technisch niveau verder afspraken te maken. Deze afspraken moeten resulteren in technische bijstand, veiligheidstrainingen, strategische analyse en informatie-uitwisseling. “We zijn druk bezig de samenwerking verder inhoud en vorm te geven. Het land heeft interesse voor een strategisch partnerschap met Suriname en Guyana. De bedoeling is dat de president van Brazilië in januari naar Suriname komt. Dan zal de nieuwe vorm van samenwerking tussen de drie presidenten geformaliseerd worden”, zegt Ramdin.

Naast Heleno bestond deze toplegerdelegatie verder uit admiraal Flavio Augusto Viana Rocha, generaal Eduardo Antonio Fernandes, commandant Ricardo Ibsen Pennaforte de Campos en kolonel Abelardo Prisco de Souza Neto. Het bezoek van deze Braziliaanse toplegerdelegatie is het bewijs van de goede samenwerking tussen de twee landen, maar vooral ook de jarenlange coöperatie op het gebied van defensie en veiligheid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May