Zo'n 30% van boomsoorten wereldwijd bedreigd met uitsterven
01 Sep 2021, 22:30
foto
Een gekapte boom in het midden van een ontbost gebied van de Yari-vlaktes, in Caqueta, Colombia. (Foto: Reuters)


Bijna een derde van 's werelds boomsoorten wordt met uitsterven bedreigd, terwijl honderden op het punt staan ​​te worden uitgeroeid. Dat staat in een historisch rapport dat woensdag is gepubliceerd door Botanic Gardens Conservation International (BGCI).

Volgens het State of the World's Trees-rapport worden 17.500 boomsoorten - zo'n 30% van het totaal - met uitsterven bedreigd, terwijl 440 soorten minder dan 50 exemplaren in het wild hebben.

Over het algemeen is het aantal bedreigde boomsoorten het dubbele van het aantal bedreigde zoogdieren, vogels, amfibieën en reptielen samen, aldus het rapport. "Dit rapport is een wake-up call voor iedereen over de hele wereld dat bomen hulp nodig hebben", zei BGCI-secretaris-generaal Paul Smith in een verklaring.

Onder de meest risicovolle bomen zijn soorten zoals magnolia's en dipterocarps - die vaak worden aangetroffen in Zuidoost-Aziatische regenwouden. Eiken, esdoorns en ebbenbomen worden ook bedreigd, aldus het rapport.

Bomen helpen het natuurlijke ecosysteem te ondersteunen en worden als essentieel beschouwd voor het tegengaan van de opwarming van de aarde en klimaatverandering. Het uitsterven van een enkele boomsoort kan leiden tot het verlies van vele andere.

"Elke boomsoort is belangrijk - voor de miljoenen andere soorten die afhankelijk zijn van bomen, en voor mensen over de hele wereld", voegde Smith eraan toe.

Duizenden boomsoorten in de zes beste landen ter wereld voor boomsoortendiversiteit, worden volgens het rapport met uitsterven bedreigd. Het grootste aantal is in Brazilië, waar 1.788 soorten gevaar lopen. De andere vijf landen zijn Indonesië, Maleisië, China, Colombia en Venezuela.

De drie belangrijkste bedreigingen voor boomsoorten zijn gewasproductie, houtkap en veeteelt, aldus het rapport, terwijl klimaatverandering en extreem weer, opkomende bedreigingen zijn.

Minstens 180 boomsoorten worden rechtstreeks bedreigd door stijgende zeeën en zwaar weer, aldus het rapport, met name eilandsoorten zoals magnolia's in het Caribisch gebied. Hoewel in megadiverse landen het grootste aantal variëteiten met uitsterven wordt bedreigd, lopen eilandboomsoorten proportioneel meer risico.

"Dit is vooral zorgwekkend, omdat veel eilanden boomsoorten hebben die nergens anders te vinden zijn", voegde het rapport eraan toe.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May