Droogte kan Brazilië dwingen tot rantsoenering energie
01 Sep 2021, 14:33
foto
Paula (7) poseert met haar paard op de gebarsten grond van de Atibainha-dam, een deel van het stuwmeer van Cantareira, in Nazare Paulista, in de buurt van Sao Paulo, Brazilië. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourao heeft vandaag, woensdag, gezegd dat een ernstige droogte kan leiden tot energierantsoenering in Brazilië. Zijn mededeling is in tegenspraak met andere functionarissen die hebben gezegd dat een dergelijke stap niet nodig zou zijn.

Brazilië, één van 's werelds agrarische grootmachten, lijdt onder één van de ergste droogtes in een eeuw. Door het gebrek aan regen zijn de waterkrachtreservoirs leeggelopen, is de inflatie aangewakkerd en zijn boeren zwaar getroffen. De regering heeft stimulansen gegeven om minder energie te gebruiken, maar zegt dat rantsoenering niet wordt verwacht.

"Misschien moet er wat worden gerantsoeneerd", zei Mourao tegen verslaggevers in Brasilia, hoewel hij zei dat de regering de nodige maatregelen had genomen om black-outs te voorkomen.

De Braziliaanse minister van Mijnbouw en Energie, Bento Albuquerque, zei dinsdag dat de energiecrisis van het land erger was dan eerder werd gedacht. In een nationale toespraak die op televisie werd uitgezonden, zei Albuquerque dat Brazilië in vijf maanden tijd de waterkrachtproductie had verloren die gelijk was aan het energieverbruik van de stad Rio de Janeiro, de op één na grootste stad van Brazilië.

Afzonderlijk op dinsdag kondigde het ministerie aan dat het de energieprijzen opnieuw zou verhogen, waarbij getroffen consumenten vanaf 1 september gemiddeld 6,78% meer betalen voor elektriciteit.

De meteorologische vooruitzichten blijven somber voor Brazilië. De regenval in energieproducerende regio's blijft in september waarschijnlijk ruim onder het gemiddelde, zei de landelijke netbeheerder ONS vorige week.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May