Somohardjo: Geld en goed plan voor succesvolle verkiezingen
31 Aug 2021, 08:36
foto


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) is bezig met infosessies met districtscommissarissen (dc's) om knelpunten van de vorige verkiezingen te signaleren en verbeterpunten aan te brengen. Afgelopen weekend is de tweede infosessie gehouden. Deze keer waren de dc's van Sipaliwini, Marowijne, Coronie, Nickerie en Brokopondo aan de beurt. Minister Bronto Somohardjo meent dat geld en een goed plan de sleutels tot succes zijn voor het organiseren van goede, eerlijke en transparante verkiezingen.

Naast de verbeteringen worden de sterke punten behouden en verder uitgebouwd op basis van regio. Wat in een bepaalde regio goed heeft gewerkt, kan ook toegepast worden in een andere regio met eventuele aanpassingen. Daarom worden in een vroeg stadium evaluatiegesprekken gevoerd met de verschillende dc's, hun stafleden en bestuursdiensten, meldt het ministerie. 

Somohardjo merkte op dat de regering reeds is gestart met het project 'Financial Inclusion', waarbij er inmiddels randvoorwaarden zijn gecreëerd voor de mensen van de diverse districten. Ze worden in staat gesteld om gebruik te kunnen maken van bancaire diensten. Dit zal onder andere de betaling aan het verkiezingspersoneel in de toekomst moeten vergemakkelijken.

Biza directeur Nasier Eskak benadrukt dat communicatie heel belangrijk is in het proces van verkiezingen. Hij somde vijf belangrijke groepen op met wie regelmatig moet worden gecommuniceerd zoals de interne organen, verkiezingspartners en -organen, politieke partijen, de media en het electoraat. Uit de interactie tussen alle actoren blijkt dat er voldoende ruimte is voor verbetering.

Tijdens de verschillende presentaties zijn enkele zaken aan de kaak gesteld die belangrijk zijn bij de organisatie van de verkiezingen. Deze zijn: het tijdig beschikbaar stellen van financiële middelen, rekening houden met de weersomstandigheden welke vaak leidt tot verslechterde staat van wegen en landingsbanen in het binnenland, bij aankopen rekening houden met transport naar de diverse gebieden over land, water en lucht en de beschikbaarheid van een risico- en crisisplan.

Op 4 en 11 september zijn er wederom infosessies gepland met de bestuursdiensten. Dan zal er worden ingegaan op de verkiezingscyclus, de diverse werkzaamheden in de verschillende fasen, de verkiezingskalender, de verantwoordelijkheden, taken en plichten van de dc in het verkiezingsproces en hun rol als voorzitter van het hoofdstembureau.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May