Ida nadert, tienduizenden zoeken veilig onderkomen
29 Aug 2021, 04:42
foto
Het verkeer uit Louisiana heeft enkele wegen verstopt. Tienduizenden zoeken veiligere oorden nu orkaan Ida nadert. (Foto: Reuters)


Tienduizenden mensen vluchten uit de Amerikaanse deelstaat Louisiana terwijl orkaan Ida nadert. Ida zal naar verwachting zondagavond aan land komen in de Golf van Mexico, met windstoten van 220 km per uur en een "levensbedreigende" stormvloedkering.

Voorspellers zeggen dat het zelfs sterker zou kunnen zijn dan orkaan Katrina die in 2005 een groot deel van New Orleans verwoestte.

Verkeersopstoppingen verstopten sommige snelwegen uit Louisiana, omdat bewoners in veel gebieden het bevel kregen om te evacueren. Gouverneur John Bel Edwards waarschuwde dat de storm één ​​van de grootste zou kunnen zijn die de staat in 150 jaar heeft getroffen.

"Uw tijdvenster sluit", waarschuwde hij de bewoners zaterdag. "Tegen de tijd dat je vanavond naar bed gaat, moet je zijn waar je van plan bent om de storm uit te zitten en je moet zo goed mogelijk voorbereid zijn, want het weer zal morgen heel snel verslechteren."

De gouverneur van buurstaat Mississippi heeft de noodtoestand uitgeroepen.

President Joe Biden zei dat Ida "in een zeer, zeer gevaarlijke storm veranderde" en dat de federale regering klaar was om hulp te bieden.

De orkaan neemt aan kracht toe boven de warme wateren van de Golf van Mexico. Ida versterkt zich van een categorie-2 tot een extreem gevaarlijke categorie-4-storm.

Verwacht wordt dat er vanaf 08:00 uur lokale tijd tropische wind over het zuiden van Louisiana zal waaien.

Toevallig markeert zondag de 16e verjaardag van de orkaan Katrina, die New Orleans verwoestte nadat het als categorie 3 aan land was gekomen. Katrina overstroomde 80% van de stad en doodde meer dan 1.800 mensen.

"Ik ben er kapot van als ik denk aan die gemeenschappen die verplicht evacuatiebevelen hebben", vertelde Alessandra Jerolleman, een senior fellow in emergency management aan de Tulane University in New Orleans, terwijl ze in haar auto vluchtte. "Ze kunnen catastrofale en substantiële schade verwachten... straten kunnen overstromen, voertuigen kunnen verloren gaan."

Meer dan 80 booreilanden in de Golf van Mexico zijn geëvacueerd en de helft van de olie- en gasproductie in de regio is stopgezet.

Ida heeft eerder een deel van Cuba gehavend, bomen omvergeworpen en daken afgescheurd, terwijl Jamaica te maken had met hevige regenval. Er zijn geen doden gemeld.

De impact van klimaatverandering op de frequentie van stormen is nog steeds onduidelijk, maar de hogere temperatuur van het zeeoppervlak warmt de lucht erboven op en maakt meer energie beschikbaar om orkanen, cyclonen en tyfoons aan te drijven. Als gevolg hiervan zullen ze waarschijnlijk intenser zijn met meer extreme regenval.

Experts zeggen dat als stormvloeden toeslaan op een tijdstip dat samenvalt met vloed, het zeewater over het dijksysteem van New Orleans en de stad kan overstromen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May