250 personen in Wanica ontvangen grondpapieren
28 Aug 2021, 00:57
foto
President Chan Santokhi overhandigt de grondpapieren aan Ewald Berica, apostel van de gemeente de Nieuwe Wijn. 250 mensen in Wanica hebben hun grondpapieren ontvangen. (Foto's: Raoul Lith)


Ongeveer 250 personen hebben vrijdag hun grondpapieren ontvangen in het district Wanica. De plechtigheid vond plaats op het districtscommissariaat Zuid-Oost in aanwezigheid van president Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk. Dinotha Vorswijk, minister van van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), geeft aan dat ook in dit district veel mensen heel lang hebben uitgekeken naar deze dag.

“Het is een gezegende dag voor mij vandaag. Ik moet dank zeggen aan deze regering die niet eens twee jaren zit en ervoor gezorgd heeft dat ik mijn beschikking gehad heb,” zegt Ewald Berica, apostel van de gemeente de Nieuwe Wijn. Hij heeft langer dan twintig jaren gewacht om zijn grondpapieren te ontvangen. Hij geeft aan dat het niet nodig is te schelden op een president of een regering. Berica zegt dat het geloof in God ervoor heeft gezorgd dat hij geduld heeft kunnen opbrengen.

“Grond moeten we samen gaan ontwikkelen, gezamenlijk gaan gebruiken en benutten voor die economische ontwikkeling, industriële ontwikkeling, agrarische ontwikkeling,” zegt de president. Ook gaf hij de gemeenschap mee om aan cultuur, toerisme, woning- en bosbouw te denken bij het verder ontwikkelen van hun grond. Santokhi roept de burgers op zich te houden aan de doelstelling waarvoor zij hun grond hebben gekregen. 


“Ik begrijp het en weet het ook dat u moe bent van het wachten. Ik wil van u vragen de moed niet op te geven,” zei Vorswijk. Aan de aanwezigen heeft de GBB minister aangegeven dat de regering werkt aan een spoedige afhandeling van de grondzaken die zijn blijven liggen. Eerder deze maand zijn er 150 grondbeschikkingen uitgedeeld in het district Marowijne en in Saramacca hebben 200 personen hun grondpapieren in ontvangst genomen.
De bewindsvrouw merkt op dat het aantal grondpapieren dat is uitgereikt in het district, slechts een klein deel is van de grote hoeveelheid aanvragen. “Wij gaan het werk doen voor een ieder. Vandaag is juist de eerste dag van uitreiking voor Wanica”. Vorswijk geeft verder aan dat de achterstand niet in een keer kan worden afgewerkt en vraagt de districtsbewoners niet teleurgesteld te raken en juist geloof te hebben in de regering.

Vicepresident Brunswijk heeft de aanwezigen eraan herinnerd dat het beleid van de regering, erop is gericht dat elke Surinamer die in Suriname woont en die voldoet aan alle wettelijke eisen, ook in aanmerking te doen komen voor een stukje domeingrond. “De regering hoopt hiermee het mogelijk te maken dat alle Surinamers over een eigen huis kunnen beschikken”. Brunswijk benadrukt dat het beleid over alle tien districten gevoerd zal worden. “Ik vraag een ieder om bij grondaanvragen de juiste procedure te bewandelen”. Volgens Brunswijk kan hierdoor de behandeling van de grondaanvragen eenvoudig en makkelijk geschieden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May