Alom lof voor toetreden Renet Wahki tot DNA
27 Aug 2021, 13:29
foto
Renet Wahki legt de belofte af als Assembleelid in handen van parlementsvoorzitter Marinus Bee. Hij komt in de plaats van Dinotha Vorswijk (ABOP) die minister is geworden.


De 37-jarige Renet Wahki (ABOP), getooid in Inheemse klederdracht en op blote voeten, is vandaag toegetreden tot De Nationale Assemblee (DNA). Hij heeft de plek ingenomen van Dinotha Vorswijk, die minister van Grondbeheer en Grondbeleid is geworden. Wahki is de eerste Trio in het parlement. Hij is afkomstig uit Kwamalasemutu.

Bee merkte op dat de intrede van Wahki een perfecte weerspiegeling is van de diversiteit in Suriname. De Inheemse gemeenschap krijgt nu een stem. De Assembleevoorzitter is ervan overtuigd dat hij een voortreffelijke bijdrage zal leveren.

Diverse fractieleiders spraken van een historisch moment dat het dorp Kwamalasemutu in het uiterste zuiden van het land vertegenwoordigd is in het college. Met de toetreding van Wahki is De Nationale Assemblee weer voltallig. ABOP-fractieleider Obed Kanapé merkte op dat de felicitaties hem goed doen. De nationale bevrijding is in opmars. Bevrijding is een proces. Vicepresident Ronnie Brunswijk benadrukte dat de eerste persoon uit Kwamalasemutu deel uit maakt van De Nationale Assemblee. Hiermee wordt aangetoond dat er niet gediscrimineerd wordt.


Wahki voerde het woord eerst in zijn eigen taal. Daarna heeft hij zijn speech in het Nederlands gehouden. Hij voelt zich zeer vereerd om lid te mogen zijn van het hoogste college van Staat. Hij bedankte de ABOP-voorzitter Brunswijk, die nu vicepresident is, voor de mogelijkheid die geboden is aan de Inheemse/Trio gemeenschap uit het zuiden om vertegenwoordigd te zijn in De Nationale Assemblee. Hij merkt op dat de Trio gemeenschap geschiedenis heeft geschreven. Nu komt er een kleine Inheemse jongeman uit het zuiden, de grens met Brazilië in het college. Hij zal niet stilzitten noch slapen totdat de strijd van de grondenrechten is gewonnen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May