Veel tegenstand omzetten grote lappen grond in eigendom
27 Aug 2021, 00:00
foto
Assembleelid Ivanildo Plein (NPS) vraagt de behandeling van de wet aan te houden. Hij pleit voor een brede maatschappelijke discussie. De vergadering is voor een groot deel geleid door Gregory Rusland.


Conversie van grote lappen terreinen die in grondhuur zijn uitgegeven naar eigendom, heeft ook donderdag voor felle debatten gezorgd in De Nationale Assemblee (DNA). De initiatiefwet wijziging 'Decreet Uitgifte Domeingrond' ingediend door Asis Gajadien (VHP) en Dinotha Vorswijk (intussen minister van Grondbeleid en Bosbeheer; GBB) had ook geen ondersteuning van coalitiepartijen. De NPS-leden Ivanildo Plein en Patricia Etnel hebben gevraagd om de wetswijziging aan te houden, totdat de Wet Ruimtelijke Ordening een feit is. De nodige randvoorwaarden voor grondconversie zijn ook afwezig.

Etnel wees op het boedelprobleem dat groot is en niet wordt opgelost met deze wet, want daar vindt er geen overdracht plaats zonder oplossing van het vraagstuk. Het boedelprobleem is groot in Para en Coronie. Ook in Paramaribo speelt deze kwestie. Zij benadrukte dat het algemeen belang niet gediend wordt met deze wet. Er is een bredere maatschappelijke discussie nodig. Gronduitgifte moet goed worden opgelost, benadrukte Etnel. Zij ondersteunde Plein en vroeg om de wet te parkeren.

De oppositie (NDP en BEP) heeft vanaf de eerste behandeling op dinsdag haar standpunt kenbaar gemaakt. De NDP en BEP zijn tegen het voorstel van de voorzitter van de commissie van rapporteurs om voor SRD 20.000 per ha tot een maximum van 25 ha domeingrond om te zetten in eigendom. NDP-fractieleider Rabin Parmessar stelde voor om maximaal 1.000 m2 voor bebouwing en bewoning om te zetten in eigendom. Vooraf moet ook worden vastgesteld om welke gebieden het gaat, terwijl slechts eenmaal een aanvrager de conversie mag doen. Ook werd door diverse leden aandacht gevraagd voor het grondenrechtenvraagstuk dat ook opgelost moet worden. 

Minister Vorswijk die als Assembleelid (ABOP) mede-initiatiefnemer is van de wetswijziging, zei dat ze nu een ruimere kijk heeft door haar nieuwe functie. Zij deelde mee dat binnen de regering er ook geen eenduidigheid is over deze kwestie, want de ruimtelijke ordening is er ook niet en de randvoorwaarden moeten nog worden geschapen. Overigens vielen diverse Assembleeleden erover dat Vorswijk na haar optreden in De Nationale Assemblee van het toneel was verdwenen. Op herhaalde vragen is het niet duidelijk geworden waarom zijn niet meer in 's lands vergaderzaal was. Aangevoerd werd op vragen dat de regering aanwezig is. Blijkbaar heeft de afwezigheid van de minister te maken met het tekenen van grondbeschikkingen die in de ochtend uitgereikt zal worden op het districtscommissariaat Wanica Zuid-Oost te Lelydorp.

Jogi heeft Assembleeleden die niet meekonden gaan met zijn voorstel verweten dat ze rond de verkiezingen de stemmen willen hebben van landbouwers, maar wanneer het erop aankomt om iets te doen voor landbouwontwikkeling, ze hier tegen zijn. De mensen hebben generaties lang grond in cultuur gebracht. Voor de verdere ontwikkeling biedt een eigendomstitel meer zekerheid. Zij kunnen bij leningen veel meer geld krijgen dan met de status van grondhuur. Uit de debatten bleek dat de VHP-fractie er alleen voor stond. De overige coalitiefracties zijn niet meegegaan met de wetswijziging.

Tegenstanders van omzetten van grote lappen grond in eigendom voerden aan dat het niet gaat om landbouwers dwars te zitten. "Regering op regering hebben het probleem met betrekking tot corruptie met gronden niet kunnen oplossen. Het gaat niet om landbouwers, het gaat niet om wat er in het verleden is gebeurd met gronden. Het gaat om deze wetswijziging die corruptie faciliterend is, en het gaat erom dat we de grondroof al die jaren, dwars door alle regeringen heen, een halt willen toeroepen. Elke regering kent grondschandalen. Deze wetswijziging faciliteert ordinaire grondroof, want er wordt geen enkele veiligheidsklep ingebouwd tegen corruptie. We lossen niks op en we gaan het erger maken. Er is geen integrale aanpak en het geeft vrij spel om gronden in eigendom weg te geven aan selecte groepen friends en family. We hebben al genoeg gezien aan nepotisme het afgelopen jaar," stelde Stephen Tsang (NDP).

Initiatiefnemer Gajadien zei op het eind van de debatten in de tweede ronde dat er diverse kanttekeningen zijn gemaakt door leden en de minister van GBB. Er moeten wijzigingen worden doorgevoerd in de ontwerpwet. Er zal samen met de regering gekeken worden naar de wet. Gregory Rusland die als eerste vervanger van de vicevoorzitter een groot deel van de vergadering heeft geleid, merkte op dat er intensieve discussies zijn gevoerd. Dit geeft aan hoe belangrijk grond is volgens hem. Er is nadere afstemming nodig over de wetswijziging. De vergadering is tot nader order verdaagd. Later op de dag komt het college weer bijeen. Dan wordt eerst het lid Renet Wahki toegelaten. Daarna is de intrekking van de gewijzigde Amnestiewet aan de orde.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May