VES: Grondconversie productiebestemmingen aanhouden
26 Aug 2021, 07:27
foto


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) vraagt de Assembleeleden om van hun mandaat van de bevolking gebruik te maken en de wetswijziging Decreet Uitgifte Domeingrond te beperken tot de bestemming 'bebouwing en bewoning'. De overige productie gerelateerde bestemmingen dienen tot nader order uitgesteld te worden. De VES heeft dit in een open brief aan de Assembleeleden gevraagd.

Wat de productiegronden betreft moeten deze eerst aan een brede nationale discussie worden onderworpen. De VES beseft het belang van snelle besluitvorming om uit de crisis te komen en is volgaarne bereid op korte termijn aan deze maatschappelijke discussie actief bij te dragen. De VES heeft geen bezwaar tegen de omzetting in eigendom van domeingronden met bestemming bebouwing en bewoning.

In haar schrijven stelt de VES: “De bij u in behandeling zijnde wetswijziging Decreet Uitgifte Domeingronden omvat een aantal gegronde redenen tot wijziging. Het is ook één van de aangekondigde maatregelen in het door u recentelijk goedgekeurde Herstelplan. Echter wordt er in de wetswijziging alsmede in de Memorie van Toelichting voorbijgegaan aan de toebedeelde bestemmingen van het betreffende domeingrond en de daarbij horende voorwaarden, voor uitgifte, met name op het gebied van de productieontwikkeling".

De economie is structureel uit evenwicht en dient van een bredere economische basis te worden voorzien. Een van de instrumenten daartoe is het gronduitgiftebeleid, waarbij er vanuit de eenzijdige mijnbouweconomie een bredere gediversifieerde economie zou worden bevorderd. Dat is ook een van de doelstelling van de regeercoalitie, stelt de vereniging.

"Wij ondersteunen de wetswijziging voor wat de bestemming bebouwing en bewoning betreft. De gevolgen van het omzetten van domeingronden met specifieke productiebestemmingen zijn vooralsnog niet te overzien en verdienen nadere studie. De positieve en eventuele negatieve effecten dienen goed beschouwd te worden alvorens daartoe definitieve wijziging in het wettelijk kader aan te brengen. Met name de mogelijke effecten op de nationale productie, inkomens- en werkgelegenheidsbevordering verdienen een brede maatschappelijke discussie. Aangezien de effecten moeilijk omkeerbaar zullen zijn, vragen wij u dringend dit gedeelte scherp en niet voor tweeërlei uitleg uit dit ontwerp te halen", benadrukt de VES. De debatten in De Nationale Assemblee worden vandaag hervat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May