Bewoners Galibi bezorgd om veiligheid in hun gebied
24 Aug 2021, 09:45
foto
Kapitein Ricardo Pané (m) aan het woord tijdens de krutu met de delegatie van Justitie en Politie met het traditionele gezag, het dorpsbestuur en de bewoners van Galibi, zaterdag. (Foto's: JusPol)


Kapitein Ricardo Pané van Galibi geeft aan dat de veiligheid in Galibi en omgeving veel te wensen overlaat. “Illegale buitenlanders, zoals Brazilianen en Haïtianen, opereren vaak in het gebied en niemand die ze aanpakt of weet vanwaar ze komen.” Hij sprak bij een werkbezoek van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (JusPol), het afgelopen weekend.

Amoksi heeft beloofd dat JusPol structureel meer aandacht zal besteden aan het veiligheidsaspect in Galibi en omgeving. Na verwelkoming in het dorp vond er een krutu plaats met het traditionele gezag van Christiaan kondre en Langamangkondre, het dorpsbestuur en de lokale bewoners. De bewoners van Galibi zien graag dat er een politiepost komt in het dorp. Er zijn hierover reeds voorgesprekken geweest met justitie en er is ook al een plek voor de post aangewezen.

Na de krutu kreeg Amoksi een rondleiding op de St. Antoniusschool. De leerkrachten hebben aangegeven dat de school aan renovatie toe is. In bepaalde klassen zit het plafond los, de schoolkasten zijn verouderd en de school zit zonder elektriciteit, omdat de zonnepanelen niet werken. Ook de sanitaire voorzieningen zijn niet in orde. Amoksi beloofde dat hij deze kwestie zal aankaarten bij zijn collega van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en met bisschop Karel Choenie van het Rooms Katholiek Bisdom Paramaribo, daar het een katholieke school betreft.
 
De bewoners hebben Amoksi ook specifieke problemen voorgelegd. Er is door ouders gevraagd naar voorlichting voor jongeren over alcohol – en drugsgebruik. Ook zien zij graag dat er een grotere schoolboot komt, omdat zij bang zijn dat de huidige schoolboot door het soms onstuimige water, kan kapseizen. Zondag is er ook een vuilophaalproject, een samenwerking tussen de VIDS, de UNDP en de lokale gemeenschap van Galibi, gelanceerd.

De Justitiedelegatie werd zondagochtend tijdens een oriëntatie patrouille op de Marowijnerievier geconfronteerd met een illegale vissersboot. De boot was niet voorzien van een registratienummer en de kapitein kon ook geen legale bescheiden overleggen. De politie heeft hierop de boot voor verder onderzoek in beslag genomen, meldt de voorlichting van JusPol.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May