Japan breidt noodtoestand uit, 4e Covid-golf
24 Aug 2021, 03:21
foto
Japan kampt met een vierde golf van de coronapandemie en heeft zijn noodtoestand verlengd en uitgebreid.


De Japanse regering heeft heeft haar vierde coronavirus-noodtoestand uitgebreid tot in totaal 13 prefecturen. Het breidde ook zijn lijst van prefecturen uit die onder intensieve antivirusmaatregelen vallen uit tot 16. Beide maatregelen lopen tot en met 12 september.

De stap komt omdat de zeer besmettelijke Delta-variant een golf van infecties in het hele land veroorzaakt. Het landelijke totaal voor 20 augustus was 25.876 nieuwe gevallen, het hoogste totaal op één dag sinds het begin van de pandemie. Op dezelfde dag bevestigde de grootstedelijke regering van Tokio 5.405 nieuwe gevallen. Het totaal in Tokio heeft nu voor het eerst de 5.000 overschreden gedurende drie opeenvolgende dagen.

Ook het aantal ernstig zieke patiënten stijgt. Veel mensen in gebieden rond Tokio kunnen niet eens in het ziekenhuis worden opgenomen, omdat het medische systeem tot het uiterste is uitgerekt. Sommige patiënten sterven thuis.

Onlangs stierf een pasgeboren baby in de prefectuur Chiba, nadat geen enkel ziekenhuis zijn met coronavirus besmette moeder wilde toelaten. De vrouw, die acht maanden zwanger was, belde een ambulance na een bloeding. Maar het noodteam kon geen medische faciliteit voor haar vinden en ze moest thuis bevallen. Haar te vroeg geboren baby werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, maar het was te laat om spoedeisende hulp te verlenen.

De zeven prefecturen Ibaraki, Tochigi, Gunma, Shizuoka, Kyoto, Hyogo en Fukuoka zijn toegevoegd aan de noodtoestand. De verklaring had al betrekking op de prefecturen Tokio, Saitama, Kanagawa, Chiba, Osaka en Okinawa. Het duurt nu tot 12 september.

De regering heeft ook haar intensieve anti-virusmaatregelen uitgebreid naar de prefecturen Miyagi, Yamanashi, Toyama, Gifu, Mie, Okayama, Hiroshima, Kagawa, Ehime en Kagoshima. De maatregelen omvatten al de prefecturen Hokkaido, Fukushima, Ishikawa, Aichi, Shiga en Kumamoto. Ze duren ook tot 12 september.

De noodtoestand en intensieve maatregelen hadden betrekking op de Olympische Spelen in Tokio en de feestdag Obon van half augustus. Ze zullen nu ook de Paralympics omvatten, die beginnen op 24 augustus en eindigen op 5 september.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May