Noodtoestand New York voorafgaand aan orkaan Henri
21 Aug 2021, 22:52
foto
Orkaan Henri zal zondag aan land komen in Long Island of het zuiden van New England.


In New York is de noodtoestand afgekondigd voorafgaand aan orkaan Henri. De orkaan trekt richting de Amerikaanse noordoostkust. Verwacht wordt dat hij morgen aan land komt met verwoestende winden, gevaarlijke stormvloeden en overstromingen kan veroorzaken in een al verzadigd gebied.

Henri, die zaterdag laat in de ochtend in kracht toenam boven de Atlantische Oceaan, zal landen op Long Island in New York of het zuiden van New England, aldus het National Hurricane Center.

Sterke wind en regen zullen waarschijnlijk een breed gebied van New York City naar New England beslaan - en aangezien het gebied verzadigd is van de recente regen, kan Henri gemakkelijk bomen neerhalen en dagenlange stroomuitval veroorzaken. Mensen in overstromingsgebieden zijn geadviseerd zich in veiligheid te brengen.

Meer dan 35 miljoen mensen zouden met overstromingen in het noordoosten te maken kunnen krijgen. Het orkaancentrum waarschuwde dat de zware regenval "aanzienlijke plotselinge, stedelijke en kleine stroomoverstromingen" zou kunnen veroorzaken en het potentieel zou kunnen creëren voor "wijdverbreide kleine en geïsoleerde gematigde rivieroverstromingen".

Delen van het westen van Connecticut en Massachusetts, het zuiden van New York, het noordoosten van Pennsylvania en het noorden van New Jersey kunnen te maken krijgen met overmatig regenval.

Aanzienlijke schade is mogelijk in deze toch al doorweekte regio, zelfs als Henri geen orkaan is die aan land komt, zei de beheerder van het Federal Emergency Management Agency, Deanne Criswell. "We gaan stroomuitval zien, we zullen omgevallen bomen zien, en zelfs nadat de storm voorbij is, is de dreiging van vallende bomen en takken nog steeds aanwezig."

Het centrum van Henri had zaterdagmiddag windsnelheden van 120 kilometer per uur. Regenbuien voor Henri bereikten vanavond al delen van het midden van de Atlantische Oceaan en de regenactiviteit zal vanaf nu waarschijnlijk groter worden  en zondag, wanneer Henri naar verwachting aan land zal komen.

Er zijn orkaanwaarschuwingen afgegeven voor bijna 6 miljoen mensen in gebieden, waaronder delen van Long Island, en van New Haven, Connecticut, tot ten westen van Westport, Massachusetts. Meer dan 36 miljoen andere mensen zijn gewaarschuwd voor tropische stormen, waaronder delen van New Jersey en New York - inclusief New York City - en grote delen van het zuiden van New England.

Een orkaan aanlanding in deze regio zou enigszins zeldzaam zijn. Long Island heeft sinds Gloria in 1985 geen directe orkaan meer gehad; New England zag voor het laatst een orkaan aan land met orkaan Bob in 1991.

Superstorm Sandy kwam in 2012 aan in New Jersey met orkaankracht en verwoeste delen van het noordoosten, hoewel het technisch gezien een posttropische cycloon was toen het aan land kwam. Henri's windveld bij aanlanding zal naar verwachting een kwart van de grootte zijn, zeiden CNN-meteorologen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May