Kanhai: Constitutioneel Hof maakt land tot paria Staat
22 Aug 2021, 00:00
foto
Irvin Kanhai, raadsman van Desi Bouterse.


Irvin Kanhai, raadsman van ex-legerleider Desi Bouterse, die in 2012 ook meegewerkt heeft aan de wijziging van de Amnestiewet, vindt dat het Constitutioneel Hof met zijn beslissing Suriname tot een paria Staat heeft gemaakt. Hij zegt respect te hebben voor het Hof, maar kan niet achter de beslissing staan. Kanhai zegt in gesprek met Starnieuws dat hij niet verwacht dat de Krijgsraad op 30 augustus gevangenneming van Bouterse zal gelasten bij een eventuele veroordeling. 

De beslissing van het Hof is volgens Kanhai nadelig voor het land en neigt naar landverraad op vrij hoog niveau. 8 december 1982, die ene dag, wordt vergeleken met acht jaar mensenrechtenschendingen in Argentinië en 30 jaar in Birma (Myamar). Kanhai blijft erbij dat er een invasie op komst was, want dat blijkt ook uit getuigenverklaringen. Er zou volgens hem nog meer bloed vloeien. Kanhai persisteert dat ondanks de veroordeling tot 20 jaar van zijn cliënt, moord niet is bewezen.

De raadsman zegt nog niet te weten waarom rechtsgeleerden zo een beslissing genomen hebben. Deze vraag zal volgens hem ooit nog beantwoord worden. Het is voor hem een raadsel om 8 december 1982 te vergelijken met landen waar systematisch mensenrechten zijn geschonden. Voor het instituut blijft hij respect hebben, maar niet voor de beslissing. Het Hof heeft de gewijzigde Amnestiewet onverbindend verklaard en in strijd met de grondwet en internationale verdragen.

Wat zijn cliënt betreft, zal Kanhai bij een veroordeling meteen hoger beroep aantekenen. Er is geen gevangenneming gevorderd in geen van de gevallen. Aangezien zijn cliënt in de tenlastelegging medeplegen van moord wordt verweten, kan de Krijgsraad geen gevangenneming bevelen, omdat het volgens hem niet objectief zou zijn, want dan zou dat voor alle veroordeelden moeten gelden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May