Parmessar: Visvergunning aan Guyanezen, dolksteek in rug
20 Aug 2021, 04:36
foto
NDP-fractieleider Rabin Parmessar toont de gezamenlijke verklaring van de presidenten van Suriname en Guyana, waarin de visvergunningen opgenomen zijn.


NDP-fractieleider Rabin Parmessar is er geschokt over dat president Chan Santokhi overeengekomen is in Guyana, om visvergunningen te verstrekken aan Guyanese vissers. Hij citeerde donderdag in De Nationale Assemblee uit de Guyanese media dat het gaat om 150 visvergunningen. Assembleevoorzitter Marinus Bee wees hem er op dat het een conventie is om geen media te citeren. Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) stelde voor om te wachten tot de presidentiële delegatie later op de dag teruggekeerd is.

Later toonde Parmessar aan dat het verstrekken van de vergunning in januari 2022 ook in de gezamenlijke verklaring van de twee presidenten staat. Hierin is opgenomen dat de betreffende ministers zich zullen inzetten voor de afgifte van SK-visvergunningen aan de Guyanese vissers, rekening houdend met het vastgestelde quotum aan Surinaamse zijde.

Parmessar zegt aan Starnieuws dat hij dit vreselijk vindt. "Het is intriest en een dolksteek naar onze vissers en visgronden. Ik roep onze vissers en alle Surinamers op om heftig hiertegen te protesteren," zegt Parmessar. Hij had enkele dagen geleden ook al hiervoor gewaarschuwd. Dat Guyanezen de dupe worden van afpersers, stelt Parmessar "dat het niet ons probleem is". Hij vraagt zich af "of Guyana Tigri gaat ontruimen, omdat wij daar een probleem mee hebben".

De president en zijn delegatie keren vanmiddag terug en zullen een persconferentie beleggen op de Johan Adolf Pengel Luchthaven.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May