Olie bereikt laagste prijs sinds mei
19 Aug 2021, 15:20
foto
Een benzinepomp bij een benzinestation in Seoel, Zuid-Korea. (Foto: Reuters)


De olieprijs is vandaag gedaald tot onder de US$ 66 per vat, het laagste punt sinds mei. De keldering volgt op de toenemende zorgen over een zwakkere vraag naarmate de Covid-19-gevallen toenemen, over een sterkere Amerikaanse dollar en een verrassende toename van de Amerikaanse benzinevoorraden.

De verspreiding van de Delta-variant in gebieden met een lage vaccinatiegraad stimuleert de overdracht van Covid-19, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus is de afgelopen maand gestegen in de Verenigde Staten.

"De langer dan verwachte strijd tegen de onzichtbare vijand heeft investeerders voorzichtig en pragmatisch gemaakt, wat heeft geleid tot geleidelijk lagere prijzen", zegt Tamas Varga van oliemakelaar PVM.

"De mogelijke intrekking van monetaire steun, de chaotische Taliban-overname van Afghanistan die dreigt met een nieuwe migrantencrisis en zorgen over de voortdurende verspreiding van het virus houden de vraag naar de dollar hoog, die op zijn beurt fungeert als een barrière op elke poging tot olieprijs stijging."

De dollar bereikte het hoogste punt in negen maanden door in dollar geprijsde grondstoffen.

Brentolie daalde US$ 2,31 (3,4%) tot US$ 65,92. Het is het laagste punt sinds 21 mei. US West Intermediate (WTI) daalde US$ 2,20 (3,4%) tot US$ 63,26 na een dieptepunt van US$ 62,83, ook het laagste sinds 21 mei.

Zowel Brent- als Amerikaanse ruwe olie zijn zes dagen op rij gedaald, de langste verliezende reeks sinds een daling van zes dagen voor beide contracten die eindigden op 28 februari 2020.

"Bezorgdheid over het temperen van de vraagverwachtingen als gevolg van een toename van het aantal gevallen van coronavirus wereldwijd hebben bijgedragen aan de daling", zegt Naeem Aslam van makelaar Avatrade.

Het International Energy Agency heeft vorige week de vooruitzichten voor de vraag naar olie bijgesteld vanwege de verspreiding van de Delta-variant. De OPEC heeft haar vraagprognoses echter ongewijzigd gelaten.

Een onverwachte stijging van de Amerikaanse benzinevoorraden in een wekelijks leveringsrapport droeg bij aan de bezorgdheid over de vraag, aangezien de vraag naar de motorbrandstof doorgaans piekt tijdens de zomer op het noordelijk halfrond.

De sterke Amerikaanse dollar verhoogt de druk. De dollar heeft zich hersteld door de verwachting dat de Federal Reserve dit jaar zal beginnen met het afbouwen van haar stimuleringsmaatregelen. Een sterke dollar maakt olie duurder voor andere valutahouders en heeft de neiging om de prijzen te drukken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May