Aardbeving Haïti: Dodental bijna op 2.000
19 Aug 2021, 04:44
foto
In Les Cayes, Haïti hebben sommige mensen bestaande graven opengebroken om de slachtoffers van de aardbeving te begraven. (Foto: Reuters)


Van ten minste 1.941 mensen is bekend dat ze in Haïti zijn omgekomen tijdens de krachtige aardbeving van zaterdag. Volgens functionarissen is het dodental met meer dan 500 bijgesteld sinds de laatste update. Reddingswerkers zijn erin geslaagd 34 mensen levend uit het puin te halen, maar velen worden nog steeds vermist na de aardbeving met een kracht van 7,2.

De zoektocht naar overlevenden werd gehinderd door zware regenval deze week door tropische storm Grace. Bijna 10.000 mensen zijn gewond geraakt en ziekenhuizen zijn overweldigd.

De VN zegt dat ongeveer 500.000 kinderen nu beperkt of geen toegang hebben tot onderdak, veilig water en voedsel. "Talloze Haïtiaanse families die alles hebben verloren door de aardbeving, leven nu letterlijk met hun voeten in het water door de overstromingen", zegt Bruno Maes, vertegenwoordiger van het VN-Kinderfonds (Unicef) in het land.

Velen verbleven in geïmproviseerde tenten op een voetbalveld in de stad Les Cayes, een van de gebieden die het zwaarst is getroffen door de aardbeving. "Gisteren (dinsdag) avond, schuilde ik in de buurt van een kerk, maar toen ik de grond weer voelde trillen, rende ik naar hier terug", vertelde stadsbewoner Magalie Cadet aan persbureau AFP.  Ze zei dat er in Les Cayes zo weinig gebouwen overeind zijn gebleven dat mensen hun behoefte op straat moesten doen.

Haïtianen die in meer afgelegen gebieden wonen, zeiden dat de hulp hen nog niet had bereikt. "We hebben de wil om alles te doen, maar we hebben niet het geld of de middelen", zei een predikant tegen persbureau Reuters.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN zei nauw samen te werken met de Haïtiaanse autoriteiten om hulp te bieden aan overlevenden. En het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken zei dat na onderhandelingen gewapende bendes - die eerder mensen hadden aangevallen die vanuit de hoofdstad naar Les Cayes reisden - hadden beloofd een hulpkonvooi door te laten.

Maar de zware regenval veroorzaakt door tropische storm Grace heeft veel van de wegen in de meer bergachtige gebieden, onbegaanbaar gemaakt.

Het zuidwesten van Haïti lijkt de meeste schade te hebben geleden door de aardbeving, vooral rond Les Cayes. De aardbeving verergert de problemen waarmee het verarmde land wordt geconfronteerd, dat aan het bijkomen is van een politieke crisis na de moord op zijn president vorige maand.

Premier Ariel Henry, die aan de macht is totdat er nieuwe presidentsverkiezingen kunnen worden gehouden, heeft de noodtoestand voor een maand uitgeroepen en de bevolking opgeroepen om "solidariteit te tonen".

Haïti is in het verleden getroffen door een reeks natuurrampen, waaronder orkaan Matthew in 2016.

De dodelijkste was de aardbeving van 2010 waarbij meer dan 200.000 mensen omkwamen. Er werd toen grote schade aangericht aan de infrastructuur en economie van het land.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May