Guyana wil hogere royalty's bij nieuwe oliecontracten
18 Aug 2021, 12:30
foto
Een werknemer legt de laatste hand aan tentoonstellingscabines van Guyana op de Offshore Technology Conference in Houston, Texas. (Foto: Reuters)


Guyana streeft ernaar zijn olie royalty's te verhogen en andere contractvoorwaarden te vernieuwen als onderdeel van een nieuwe winstdelingsovereenkomst (PSA) voor toekomstige ruwe- en gasprojecten die zich nu in de ontwerpfase bevinden. Dat heeft de Guyanese vicepresident, Bharrat Jagdeo, dinsdag laten weten.

Guyana is één van de meest gewilde hotspots voor olie-exploratie geworden nadat een door Exxon Mobil geleide groep, waaronder het in de VS gevestigde Hess Corp en het Chinese CNOOC Ltd, meer dan 9 miljard vaten winbare olie en gas voor de kust van het land ontdekten. Guyana verwacht dit jaar een regelgevende instantie voor energie te installeren en zal deze maand de winnaar bekendmaken van een eenjarig contract voor de olieproductie uit het productieve Stabroek-blok.

De nieuwe PSA zal moeilijker zijn dan die waarover met het Exxon-consortium is onderhandeld en zou "binnen zes maanden of zo" klaar kunnen zijn", zei vicepresident Jagdeo in de marge van de Offshore Technology Conference in Houston, Texas.

De regering staat op gespannen voet met Exxon over het affakkelen (het verbranden van de bij aardgaswinning, aardolieproductie en olieraffinage vrijkomende gassen, hoofdzakelijk methaan, ethaan en propaan) van haar Liza-project, het eerste dat ruwe olie produceerde in Guyana na die olie-ontdekkingen.

"We hebben duidelijk gemaakt dat in elke nieuwe PSA die we voor die blokken onderhandelen, de voorwaarden heel, heel anders zullen zijn dan die van het Stabroek-blok", zei Jagdeo, inclusief hogere royalty's en mechanismen om kosten van investeringen af ​​te trekken.

Eerdere Guyanese regeringen zijn bekritiseerd vanwege de lucratieve voorwaarden die worden geboden aan bedrijven die betrokken zijn bij het Stabroek-blok. "Alle tekortkomingen van dit contract zullen worden aangepakt", zei hij.

Het International Energy Agency, een groep olieverbruikende landen, zei dit voorjaar dat als regeringen tegen 2050 een netto nul-koolstofuitstoot willen bereiken, er geen nieuwe ontwikkelingen voor fossiele brandstoffen nodig zijn. Een panel van de Verenigde Naties zei vorige maand ook dat het verbranden van fossiele brandstoffen de klimaatopwarming veroorzaakt.

"We zijn geroepen om onze olie in de grond te laten", zei hij. "We zullen onze olie-industrie ontwikkelen en voorschriften invoeren voor veilige, koolstofarme operaties."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May