Guyanese toppers in Houston tijdens bezoek president
18 Aug 2021, 00:01
foto
President Chan Santokhi bij aankomst in Georgetown, Guyana voor een vierdaags bezoek. (Foto: Stabroek News)


Terwijl president Chan Santokhi met vijf ministers in Guyana is voor een officieel vierdaags bezoek, zitten de Guyanese counterparts van deze ministers in Houston, Texas, op de Offshore Technology Conference (OTC) waar Guyana een stand heeft opgezet. Vicepresident Bharrat Jagdeo neemt samen met de ministers van Buitenlandse Zaken, van Natuurlijke Hulpbronnen, van Openbare Werken en Chief Investmet Officer en CEO van GO-Invest deel aan de OTC.

De OTC is ’s werelds belangrijkste evenement voor de ontwikkeling van offshore-hulpbronnen en toont toonaangevende technologie voor offshore boren, exploratie, productie en milieubescherming. Het is een jaarlijks terugkerend evenement dat sinds 1969 wordt georganiseerd. Het is de plek waar energieprofessionals elkaar ontmoeten om ideeën en meningen uit te wisselen om wetenschappelijke en technische kennis voor offshore hulpbronnen en milieukwesties te vergroten. Aan dit evenement nemen meer dan 2.200 bedrijven uit meer dan 40 landen deel. Het evenement trekt meer dan 59.000 bezoekers uit meer dan 100 landen, waaronder Suriname. De OTC is maandag begonnen en duurt tot donderdag.

Met president Santokhi zijn meegereisd de ministers van Buitenlandse Zaken, van Openbare Werken, van Landbouw, Veeteelt en Visserij, van Transport, Communicatie en Toerisme en van Natuurlijke Hulpbronnen. Ook vertegenwoordigers van Staatsolie en de particuliere sector maken deel uit van de delegatie die dinsdag in Guyana is aangekomen en er tot vrijdag blijft.

"We moeten samen ervoor zorgen dat er een nieuwe ontwikkeling komt in het westen van het land en ook industriële ontwikkeling. Daarvoor is er leiderschap, goed bestuur, durf en moed nodig om goede beslissingen te nemen. Daarvoor gaan we naar Guyana, om goede beslissingen te nemen". Dat zei president Santokhi bij zijn vertrek naar buurland Guyana. "We hebben als staatshoofden de visie dat wij met olie en gas kunnen groeien tot topproducenten in de wereld. Daarvoor moeten we dan samenwerken en bepaalde zaken gezamenlijk doen."

Een Guyanese top delegatie onder leiding van vicepresident Bharrat Jagdeo neemt deel aan de meest toonaangevende olie en gasconferentie in Houston, Texas. (Foto:Oilnow)

Intussen tonen investeerders volgens Guyanese media behalve in olie en gas ook interesse in de agroverwerking- en productiesectoren van het land op de OTC in Houston. Elke sector in Guyana is voor de wereld te zien en kunnen Guyanezen de komende maanden grote opbrengsten van de conferentie verwachten, liet Samora Marcus Watkins, directeur Investeringen bij het Guyana Office for Investment (Go-Invest) optekenen. Hij beheert de stand van Guyana op OTC. Volgens Watkins zullen tegen het einde van de conferenties verschillende joint ventures worden ondertekend tussen Guyanese en buitenlandse bedrijven.

"Guyana heeft de aandacht van de wereld en er is een aantal internationale investeerders die naar Houston gaat om specifiek Guyanese bedrijven te ontmoeten en investeringen te doen in Guyana," zegt voormalig president en voorzitter van GCCI's Petroleum Committee, Nichols Deygoo-Boyer. "Daarom zullen we zowel de Amerikaanse privésector als de internationale privésector ontmoeten in Houston."

Sinds 2015 zijn voor de kust van Guyana meer dan 9 miljard vaten aan oliereserves gevonden door de Amerikaanse oliegigant ExxonMobil. Het bedrijf begon in december 2019 met de productie van olie, terwijl er meerdere productie ontwikkelingen worden verwacht.
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April