Regering Santokhi-Brunswijk is het morele kompas kwijt
17 Aug 2021, 19:01
foto


De belofte was om in de eerste 200 dagen de armoede onder de burgers te verlichten en dat werd in het afgelopen jaar nauwelijks nagekomen. In tegendeel! Ten aanzien daarvan is de regering het morele kompas kwijtgeraakt.
Terwijl het verarmde volk dagelijks wordt uitgemergeld is regering Santokhi-Brunswijk bezig met activiteiten voor miljoenen US-dollar projecten. Zoals: de bouw van een superluxe markt in Nickerie, het moderniseren van objecten in het binnenland, het doorzetten van het baggeren van de Surinamerivier, het doorbetalen van dubbele salarissen aan niks doende (ex) ambtenaren, ex-ministers, het benoemen van tig staatscommissies die er niks toe doen, en huren van dure consultancy.

Geen wonder dat er acties na acties zich opstapelen. Ook de actievoerders beseffen het heel goed wat er in de afgelopen 10 jaar door het paarse bewind aan het volk werd nagelaten. Het is al te gemakkelijk om het volk ervoor te laten opdraaien, terwijl het heel goed ook anders kan. De productiesector hard stimuleren en besparen op hoge ambtenarenkosten bijvoorbeeld. Beter mandement van het staatsapparaat kost geen geld, maar betere inspanningen.

Toch mag het opmerkelijk heten dat de overheid, in haar inspanningen van ruim een jaar voor zichzelf de stabiliteit wist te creëren, monetaire financiering te stoppen, een meerjarige staatsbegroting parlementair erdoor te krijgen en de relaties met bevriende naties weer te herstellen. Maar helaas werd er tot nu toe te weinig rekening mee gehouden, dat inmiddels gezinnen enorm de dupe van zijn geworden. Wat de gevolgen ervan kunnen zijn, leert ons de recente rellen in Zuid-Afrika. Niet door racisme, maar door een verkeerde aanpak van de overheid. Want de plunderingen en de rellen waren interraciaal. Met extra wapens, traangas en met politionele dreigementen kon men de volkswoede en agressie moeilijk bedwingen. Eens temeer doordat de regering daar zelf met de verkeerde signalen het volk daartoe had gedreven.

Door nu nog steeds met haar oogkleppenbeleid te blijven doorregeren, riskeert Suriname hetzelfde lot te moeten ondergaan. We moeten niet vergeten dat er ook gestolen wapens in verkeerde handen zijn terechtgekomen. Dus kom tot inkeer zeg ik tot de huidige regeerders. Opo un ai, bika set'en no de fu shi ete.

Drs. S. Harinandan Singh      
singhs@hetnet.nl
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May