Haïti: Dodental stijgt terwijl storm nadert
16 Aug 2021, 13:24
foto
Er wordt gevreesd dat zware regenval de reddingsinspanningen kan belemmeren. (Foto's: Reuters)


Reddingswerkers haasten zich om overlevenden te vinden van de dodelijke aardbeving die Haïti zaterdag trof terwijl een tropische storm op weg is naar het Caribische land. Van ten minste 1.297 mensen is bekend dat ze zijn omgekomen bij de aardbeving die een kracht van 7,2 had. Een onbekend aantal mensen wordt nog steeds vermist.

Tropische depressie Grace zal naar verwachting later op maandag over het zwaarst getroffen gebied trekken. Er wordt gevreesd dat zware regenval, gebracht door Grace, aardverschuivingen kan veroorzaken.

Wegen die al onbegaanbaar zijn gemaakt door de aardbeving, kunnen verder worden beschadigd door de regen, dus hulpteams doen er alles aan om essentiële voorzieningen in het door de aardbeving getroffen gebied te krijgen voordat Grace toeslaat.

Voor de hele kust van Haïti en voor de naburige Dominicaanse Republiek geldt een tropische stormwacht.

Er zijn opsporings- en reddingsteams gearriveerd uit de Verenigde Staten en Chili, en er zijn er meer onderweg uit Mexico. Cubaanse medische teams zijn al in Haïti en helpen mensen. Volgens humanitaire organisaties hebben overlevenden drinkwater en onderdak nodig. Meer dan 30.000 gezinnen zijn naar verluidt dakloos geworden.

Huizen, kerken en scholen behoorden tot de gebouwen die door de aardbeving werden verwoest. Sommige ziekenhuizen waren overweldigd en hadden voorraden nodig terwijl ze het moeilijk hadden om de gewonden te behandelen, van wie er naar schatting 5.700 zijn.

De aardbeving verergert de problemen waarmee het land wordt geconfronteerd, dat al te lijden heeft onder een politieke crisis na de moord op zijn president vorige maand.

Het zuidwesten van Haïti lijkt de grootste schade te hebben geleden, vooral rond de stad Les Cayes. Op sociale media is te zien hoe bewoners wanhopig proberen slachtoffers uit verwoeste gebouwen te halen.

Het epicentrum van de aardbeving van zaterdag lag ongeveer 12 km van de stad Saint-Louis du Sud, zei de US Geological Survey (USGS). Maar de beving was voelbaar in de dichtbevolkte hoofdstad Port-au-Prince, zo'n 125 km verderop, en in de buurlanden.

Premier Ariel Henry voor een maand de noodtoestand uitgeroepen. Hij drong er bij de bevolking op aan "solidariteit te tonen".

De paus bad tijdens een zondagstoespraak voor de slachtoffers en sprak de hoop uit dat er snel hulp zou komen.

Na de eerste beving op zaterdag werden naschokken gevoeld, waarbij de USGS aanvankelijk waarschuwde dat de aardbeving duizenden doden en gewonden zou kunnen veroorzaken.

Een aardbeving in Haïti in 2010 kostte meer dan 200.000 mensen het leven en veroorzaakte grote schade aan de infrastructuur en economie van het land.

Het pad dat storm Grace vermoedelijk de komende dagen zal volgen. (Beeld: NHC)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May