Ziekenhuispersoneel weer aan het werk; geld uitbetaald
14 Aug 2021, 14:42
foto
De ministers Armand Achaibersing van Financiën & Planning en zijn collega van Volksgezondheid beantwoorden vragen. (Foto's: René Gompers)


Ziekenhuispersoneel dat in beraad was omdat de ‘lumpsum’ nog niet in orde was gemaakt, is weer aan het werk. Voor het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is 1.3 miljoen euro vrijgemaakt voor een CT-scanner, voor de Cardiologie en hartchirurgie 500.000 euro. Tussen het Staatsziekenfonds (SZF) en de particuliere laboratoria zijn er nog gesprekken gaande zodat patiënten niet langer hoeven te betalen. De dienstverleners willen ook een verhoging.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en Armand Achaibersing van Financiën en Planning, hebben op een regeringspersconferentie vrijdag meegedeeld dat er enkele successen zijn geboekt in de situatie bij de ziekenhuizen. Bij verschillende ziekenhuizen was het werk neergelegd uit ontevredenheid over betaling en niet nagekomen afspraken daarover. Daarnaast kampen veel ziekenhuizen met tekorten aan medicijnen, verbruiksartikelen en ander materiaal. AZP was genoodzaakt om verschillende specialistische diensten, waaronder de hartchirurgie, stop te zetten. Aan de andere kant moeten patiënten bijbetalen voor medische diensten en medicijnen.

Ramadhin deelt mee dat betalingen zijn verricht “aan het personeel dat in beraad was omdat de lumpsum betalingen voor de afkoop van 2020 nog niet in orde waren.” Het overgrote deel van de ziekenhuizen heeft het werk vervat. “We doen ons best om zoveel mogelijk afspraken na te komen,” geeft Ramadhin aan. Hij roept de mensen op om rekening te houden als er vertragingen optreden.

Minister Achaibersing voegt eraan toe dat de ziekenhuizen ook groen licht hebben gehad om hun ligdagtarieven te verhogen, met ruim 100%. “De ziekenhuizen kunnen nu hun financieel huishouden beter draaien,” merkt hij op. De bewindsman wil dat de ziekenhuizen efficiënter gaan werken. Deze operatie kost de overheid SRD 38 miljoen per maand, geeft hij aan.

Er is nog meer gedaan voor de ziekenhuizen geeft de minister aan. Door de aanschaf van de CT-scanner  kan beter onderzoek gedaan worden en hoeven patiënten niet langer naar het buitenland verwezen te worden voor bepaalde behandelingen. De cardiologie en cardiochirurgie kunnen nu ook blijven draaien. “Zo zijn we bezig om een aantal voorzieningen te treffen om de gezondheidszorg op een redelijk niveau in stand te houden,” merkt Achaibersing op.

Het SZF is nog gesprek met de particuliere laboratoria. Ramadhin deelt mee dat zij “in grote lijnen” akkoord gaan met de voorstellen van het SZF. Deze dienstverleners willen wel nog steeds een verhoging. Het SZF gaat in het weekend uitrekenen wat het wordt. “Het is heel jammer om te zien dat mensen nog steeds moeten betalen,” merkt de bewindsman op. “Er zijn over en weer voorstellen gedaan. Het budget is natuurlijk ook bepalend. Maar er is good understanding tussen de partijen. We hopen de calculaties in het weekend rond te hebben.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May