Bouva: Wapen opgehaald bij adviseur; Goerdayal thuisgezet
13 Aug 2021, 00:00
foto
Assembleelid Melvin Bouva wil het fijne weten van wapens die opgehaald zijn door de Militaire Politie.


Pertab Goerdayal, die onder andere coördinator is van de presidentiële Vliegende Brigade, is volgens Assembleelid Melvin Bouva (NDP) thuis gezet. Het heeft te maken met wapens die hij in zijn bezit had. Hij zou ook militairen, wapens en munitie ter beschikking hebben gesteld van de ondernemer Sarwan Badjalala, adviseur Materieel en Logistiek op het Kabinet van de President. De wapens zijn opgehaald door de Militaire Politie.

Bouva was niet tevreden met het antwoord dat minister Krishna Mathoera van Defensie donderdag gaf in De Nationale Assemblee. De minister wilde meer informatie en concrete gegevens, terwijl Bouva zowat man en paard genoemd had. Mathoera bleef op de vlakte en gaf algemene informatie over het optreden van Defensie. Zij deelde mee dat de Militaire Politie de opdracht heeft om militairen die niet volgens de procedure particulieren en bedrijven bewaken, te ontmantelen. Ook wordt militair materieel teruggehaald van diverse plaatsen. Defensie is bezig alles te ordenen, overzichtelijk en inzichtelijk te maken. Dit proces zal doorgaan totdat deze praktijken ophouden.

Mathoera ging niet in op de concrete gevallen die Bouva aankaartte. Zij merkte op dat als Assembleeleden concrete informatie hebben, ze dit schriftelijk kenbaar kunnen maken aan Defensie. Dan pas kan er een onderzoek plaatsvinden. Ook Rabin Parmessar (fractieleider van de NDP) vroeg om informatie over dat 'hoger hand' had bepaald dat de Militaire Politie niet mocht optreden en Haïtianen die niet de gewenste documenten hadden, moest toelaten tot het land. Hier was publiekelijk melding van gemaakt. Ook hier vroeg Mathoera om dag, datum, vluchtnummer en om welke militairen het ging. Parmessar was het niet eens met de beantwoording van de vragen.

Bouva stelde bij herhaling dat de informatie geverifieerd is dat de Militaire Politie wapens is gaan halen bij Badjalala. Hij wilde weten wat er gebeurt bij het Kabinet van de President. Goerdayal en Badjalala zouden gehandeld hebben buiten de structuren van het Kabinet en het ministerie van Defensie. Uit andere bronnen verneemt Starnieuws dat vier wapens bij Goerdayal waren. Hij zou ze in bruikleen hebben gekregen. Een van de wapens was bij Badjalala, onder beheer van militairen. Dat wapen is opgehaald door de Militaire Politie, terwijl Goerdayal onmiddellijk alle schiettuig moest inleveren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May