Is Chan erg toegeeflijk naar Brunsie?
13 Aug 2021, 11:28
foto


Deze vaak gestelde vraag gaan wij wiskundig aanpakken. Stel Brunsie op X en Chan op Y.
X is opgevoed als militair. Snel handelen! Schiet voordat je wordt geschoten. Y is opgevoed als politieman. Werk volgens wet en recht! Zowel X als Y is intelligent; goede strategen en goede leiders. X komt uit een jonge cultuur waar niet veel op schrift is gesteld en Y komt uit een cultuur waar ervaringen van meer dan vijfduizend jaar op papier zijn vastgelegd.

In de Hindoe-geschriften is het gegeven woord heilig. Pran Jaye Par Vachan Na Jaye! Het moet zoiets betekenen als: “liever het leven laten dan je niet aan je woord houden”. In de Surinaamse politiek is het een normaal verschijnsel om je niet aan je woord te houden. Het grote publiek ziet daarom het houden aan de harde afspraken die Y heeft gemaakt met X, als een teken van zwakte. (“Y is erg toegeeflijk naar X”).

X heeft vóór de verkiezingen zijn achterban voorgehouden dat hij nooit met de NDP zou samenwerken. Maar meteen na de verkiezingen trad hij met beide grootste partijen in onderhandeling om een regering te vormen. Dat wordt dus door het grote publiek als slim gezien. X heeft dus het maximale kunnen halen uit zijn verkiezingswinst. Y kon van deze onderhandelingspositie geen gebruik maken. Dit, vanwege het feit dat hij onder constante druk van de pers openlijk moest verklaren dat hij nooit zou samenwerken met de NDP.

Y heeft een regering gevormd met X en afspraken gemaakt over verdelen van ministeries. Y houdt zich aan zijn woord en komt niet met slimmigheden om X te kortwieken. Maar Y blijft de eindverantwoordelijke en zal zeker alleen de klappen vangen als die zullen komen. Y heeft beloofd dat hij als man van law and order, de corruptie zal bestrijden. Tot de dag van heden heeft er inderdaad binnen de huidige regering geen (zichtbare) vorm van corruptie voorgedaan. Y staat open voor kritiek; het volk mag dus rustig groot alarm slaan als het iets merkt. Dankzij dit beleid is ons land in staat onze landgenoten binnen de landsgrenzen te houden. In andere landen moeten de mensen uit pure ellende en armoede een beter leven in het buitenland gaan zoeken. Ook wij hebben dat eerder meegemaakt; net voor, en een hele tijd na onze onafhankelijkheid, hebben velen van ons als paria’s het land moeten verlaten.

X en Y vormen een unieke regering waarbij twee bevolkingsgroepen, die nooit eerder de volle regeerverantwoordelijkheid hebben gedragen, nu aan de beurt zijn. De start is zwaar; je begint met een lege kas, met enorme schulden, maar de uitdaging is aangenomen. Zowel X als Y heeft veel te verliezen als het misgaat. Vorige regeringen startten schuldloos en hadden ook bedrijven zoals Suralco en Billiton. X en Y moeten nu samen overleven!
Zowel X als Y komt uit bevolkingsgroepen die zijn gestart vanuit een “nuloptie”. Zowel de Marrons als Hindoestanen, zijn gestart als kansarmen en werden door vorige regeringen gediscrimineerd. In de ambtenarij en parastatale bedrijven werden hen slechts kruimels toebedeeld. De gebieden waar ze woonden werden zodanig verwaarloosd dat men moest vluchten naar de stad.

Waarom geeft Y zoveel gelegenheid aan X om te hosselen voor zijn achterban?

Door intelligent gebruik te maken van ons kiesstelsel hebben X en Y een enorme verkiezingsoverwinning behaald. Maar dat is een ander verhaal. Het is nu hard werken geblazen. Y houdt zich bezig met herstellen van de economie van het land en niet met het belang van slechts één bevolkingsgroep. Zijn partij is een bromki yaripartij; hij is nu bezig voor alle Surinamers en als hij Brunswijk de gelegenheid geeft om zijn aanhang een beetje te verwennen, zou dat toch ook mogen? Het is niet meer dan een inhaalslag, die toch zou moeten komen, voor een achtergestelde groep. Wij zijn allen Surinamers. Respect, hoffelijkheid, empathie en beschaving zijn voor ons vage begrippen geworden. Wij zijn een volk in een land met een karikaturaal kiesstelsel. Dit stelsel heeft veel bijbehorende politici opgeleverd. Chan(Y) stelt zich beschaafd op tegen Brunsie(X) zoals hij dat voor alle Surinamers van de bromki yari doet. Kijk maar naar de kleuren in zijn fractie.
Is Chan(Y) te toegeeflijk naar Brunsie(X)? Als u een klein beetje gevoel hebt voor wiskunde, weet u het nu wel.

Rudi Jadnanansing

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May