Commotie projectvoorstel bouw openbare markt Nickerie
12 Aug 2021, 00:00
foto
Het ontwerp van de moderne openbare markt voor Nieuw Nickerie. Het kostenplaatje hiervan is US$ 5 miljoen. Het projectvoorstel is goedgekeurd door het Management Team van het Kabinet van de President.


Een projectvoorstel voor de bouw van de openbare markt in Nickerie, is nauwelijks een dag geleden goedgekeurd door het Management Team van het Kabinet van de President, of het zeven pagina's tellende document werd op social media 'als warme bollen' gedeeld. Sarwan Badjalala, adviseur Materieel en Logistiek op het Kabinet van de President, heeft het US$ 5 miljoen kostende project ingediend. Hij kreeg op 10 augustus schriftelijk namens de president, de mededeling van Arun Hardien, directeur Politieke- en Beleidsaangelegenheden, dat het projectvoorstel is goedgekeurd.

In het schrijven van Hardien staat ook aangegeven dat de uitvoering conform de vigerende overheidsregelingen zal dienen te geschieden in samenspraak en overleg met het Project Management Team van Nickerie en andere relevante overheidsinstanties. Het ontwerp voor de bouw van de nieuwe markt is gemaakt door Smart & Innovative Consulting Engeneer (SICE). Het gaat om een twee verdiepingen tellend gebouw met een oppervlakte van 5.180 m2, voor 250 stands. Verder is opgenomen in het project 200 meter dijk aan de Nickerierivier, inrichting van de parkeerplaats, landscaping en inrichting rijverkeer. De bestaande markt wordt niet afgebroken. Deze zal functioneel blijven, totdat het nieuwe gebouw is opgezet en de functie overneemt. Volgens SICE is de bouwtijd 22 maanden en de kosten bedragen US$ 4.100.000. Het is onduidelijk waarom Badjalala stelt dat het project US$ 5 miljoen zal kosten.

De Communicatiedienst Suriname meldt dat woensdag in de Raad van Ministers aan de orde is geweest diverse grote projecten, die op landelijk, maar vooral lokaal niveau, direct verbetering kunnen brengen aan de kwaliteit van leven van de gehele bevolking. Vanaf het niveau van de districtscommissarissen tot op ministerieel niveau worden diverse projecten geïdentificeerd en besproken.

Nadat het projectvoorstel voor de nieuwe openbare markt van Nickerie is goedgekeurd, werd er druk gespeculeerd over vriendjespolitiek en het niet houden van een openbare inschrijving. "Het is goed te weten dat bij alle projectvoorstellen, eventueel na bespreking op het kabinet, steeds de gangbare wettelijke procedures in acht worden genomen. Processen van openbare aanbestedingen en gunningen horen daarbij ook tot de normale aanpak", staat in het bericht van de overheid dat kort na de heftige speculaties is uitgegeven.

In een tweede bericht zegt Hardien aan de CDS dat Badjalala niet is belast met de uitvoering van de bouw van de markt. Volgens hem gaat het om een eenvoudige communicatie die wordt uitgevoerd naar aanleiding van een ontvangen projectvoorstel. “Het is niet zo dat Badjalala de uitvoering zal doen en US$ 5 miljoen zal ontvangen. Het document vindt zijn oorsprong in een aantal activiteiten en verwijst naar december 2020 toen de president het Project Management Team in Nickerie installeerde. Dit team kreeg de opdracht om projecten te identificeren door en voor Nickerie en die relevant zijn voor de ontwikkeling van het district. Er werden 33 projecten geïdentificeerd en ingediend voor goedkeuring. Hier maakt de openbare markt deel van uit. De procedure is dat de president zich bij binnengekomen documenten laat adviseren door een team, in het bijzonder door de adviseur die bekend is met de materie.

Badjalala is adviseur Materieel en Logistiek. Het projectvoorstel werd eerst naar hem gestuurd voor zijn inzichten en advies, die hij als zodanig heeft vervat aan de president. Vervolgens is het document met het toegevoegde advies bekeken binnen het managementteam van het kabinet en goedgekeurd voor verdere uitvoering. Hardien benadrukt dat Badjajala het projectvoorstel ontvangen heeft onder duidelijke aantekening dat de verdere uitvoering zal geschieden conform de vigerende overheidsregels en in overleg met alle betrokkenen.

U kunt de documenten hier downloaden.
pdf-icon.gif documenten_bouw_markt_Nickerie.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May