Brazilië: Bolsonaro delft opnieuw onderspit in Congres
11 Aug 2021, 17:21
foto
President Jair Bolsonaro heeft gedreigd dat er in 2022 geen verkiezingen zullen zijn in Brazilië "als ze niet vrij en democratisch zijn". (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een nederlaag geleden in het Congres, nadat zijn plan om het huidige elektronische stemsysteem bij verkiezingen te veranderen in een systeem met een papieren stembiljet mislukte. Het voorstel haalde de drievijfde meerderheid die nodig is voor een grondwetswijziging niet.

Bolsonaro, die van plan is zich volgend jaar voor een tweede termijn kandidaat te stellen, zegt dat het huidige systeem fraudegevoelig is. Het verkiezingstribunaal heeft de beschuldiging afgedaan als "desinformatie".

Critici van de Braziliaanse leider, die tijdens zijn campagne "Trump of the Tropics" werd genoemd, zeggen dat hij dezelfde tactiek gebruikt als de voormalige Amerikaanse president om wijdverbreide fraude te beweren voor het geval hij de volgende verkiezingen verliest. President Bolsonaro voert al jaren campagne voor een verandering in het elektronische stemsysteem van Brazilië, dat al 25 jaar bestaat en waarvan experts zeggen dat het een solide staat van dienst heeft.

Dinsdag werd de grondwetswijziging om het systeem te veranderen goedgekeurd door 229 van de 519 leden van het Lagerhuis van het Congres. Er waren 308 nodig om het er doorheen te krijgen.

Bolsonaro zegt dat er een gemengd systeem moet komen waarin voor elke elektronisch uitgebrachte stem een ​​bon wordt afgedrukt. Hij stelt dat een papieren spoor dat publiekelijk kan worden gecontroleerd, fraude moeilijker zou maken.

Na het winnen van de eerste ronde van de verkiezing in 2018 - maar het niet halen van de stemmen die nodig waren om een ​​tweede ronde af te wenden - beweerde hij dat er "problemen" waren geweest met het elektronische stemsysteem, waarvan hij beweerde dat het hem van de regelrechte overwinning had beroofd. Hij leverde geen enkel bewijs van de vermeende fraude en de Braziliaanse verkiezingsautoriteiten zeiden dat er geen grote problemen waren.

Nu de presidentsverkiezingen iets meer dan een jaar verwijderd zijn en Bolsonaro ver achter de linkse kandidaat Luiz Inácio Lula da Silva staat in de peilingen, is de kwestie weer opgedoken.

In een Facebook-live van twee uur op 29 juli herhaalde president Bolsonaro zijn beweringen dat eerdere verkiezingen frauduleus waren geweest. In een videoboodschap aan zijn aanhangers op 1 augustus ging hij nog een stap verder en waarschuwde hij dat de presidentsverkiezingen van 2022 niet zouden worden gehouden "als ze niet vrij en democratisch zijn".

In de dagen na zijn controversiële opmerkingen hebben zowel het Hooggerechtshof als het hoogste kiesgerechtshof van Brazilië bevolen dat hij naar aanleiding van de opmerkingen moet worden onderzocht. Hij kreeg extra kritiek te verduren over een militaire parade die hij enkele uren voor de stemming in het Lagerhuis van het Congres voorzat.

Wetgevers van de oppositie zeiden dat de parade een brutale poging was om hen te intimideren, maar Bolsonaro zei dat het was gepland voordat de stemming was gepland. Het was de eerste keer dat tanks langs het presidentiële paleis rolden sinds het einde van het militaire bewind in 1985.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May