Roemer krijgt Prijs der Nederlandse Letteren niet uitgereikt
10 Aug 2021, 14:32
foto
Reactie van Astrid Roemer op haar Facebookpagina nadat ze vernam dat de prijs niet meer wordt uitgereikt door de Belgische koning.


Schrijfster Astrid Roemer (74) zal de Prijs der Nederlandse Letteren niet meer uitgereikt krijgen door de Belgische koning. Het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie heeft besloten de uitreiking niet door te laten gaan. Roemer krijgt de prijs wel, maar een uitreiking vindt het Comité niet gepast.

"Wij nemen stellig afstand van de standpunten en uitspraken van mevrouw Roemer", zegt het comité tegen Nieuwsuur. "Daarom hebben wij gezamenlijk besloten, in samenspraak met Literatuur Vlaanderen en het Nederlands Letterenfonds, dat wij het niet passend vinden om de prijsuitreiking door te laten gaan."

Roemers uitspraken over de Decembermoorden uit 1982 vormen de aanleiding tot het besluit. Toenmalig legerleider Desi Bouterse is door de Krijgsraad veroordeeld voor de Decembermoorden. Hij heeft verzet hiertegen aangetekend. Op 30 augustus zal de Krijgsraad vonnis vellen.  Eerder is Bouterse veroordeeld voor 20 jaar cel.

Op 8 december 1982 werden vijftien prominente Surinamers standrechtelijk geëxecuteerd. Op 30 juli schreef Roemer op haar Facebookpagina een 'bedankje': "Onze SURINAAMSE GEMEENSCHAP heeft D.D.B. hard nodig gehad ZELFBEWUSTER te worden. Merci Man."

Roemer blijft haar houding verdedigen. Zij vindt dat Bouterse na zo veel jaren geen gevangenisstraf zou moeten krijgen, gezien zijn inzet voor de dekolonisatie van Surinamers. Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, waarin nabestaanden van de Decembermoorden zijn gebundeld, reageerde woedend op de uitspraken van Roemer. De Nederlandse Taalunie werd opgeroepen om stelling te nemen tegen de anti democratische en anti rechtsstatelijke uitlatingen van Roemer.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May