NDP: Hoogtijdagen mét elkaar vieren en niet naast elkaar
09 Aug 2021, 16:58
foto


De Nationale Democratische Partij (NDP) staat in een voortdurende sfeer van lockdown stil bij de viering van de Dag der Inheemsen en de herdenking van 131 jaar Jawa Suriname. De inheemsen zijn onze oorspronkelijke bewoners, terwijl de Javanen evenals andere immigranten werden geronseld. Eenmaal in Suriname heeft de Javaanse gemeenschap haar waarden, normen en cultuur weten te behouden en heeft ze verder meegewerkt aan de opbouw de ontwikkeling van Suriname. Zowel de Inheemsen als nakomelingen van de Javaanse immigranten zien wij terug in elke sector geïntegreerd en bekleden vooraanstaande posities in de Surinaamse bromtyi dyari.

In 2019 is bij de opening van de Waka Pasi langs de Sommelsdijkse kreek het aangezicht van de historische binnenstad vereeuwigd en is op 9 augustus 2019 in de Palmentuin, op de Dag der Inheemsen, door de toenmalige president D.D. Bouterse, een gedenkplaat onthuld om ode te brengen aan Inheemse mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de kolonisatie van ons land het leven lieten en om de verzetsstrijder, die tegen de overheersing, onderdrukking en uitbuiting, strijd hebben gevoerd, te vereeuwigen.
Palmentuin is een plek is met speciale betekenis voor onze Inheemsen, omdat vertellingen leren dat daar een Inheems dorp was, Para Moro-Purmurbo.

De NDP blikt ook tevreden terug dat er een gezamenlijk proces op gang is gebracht, vanaf 2016, om de grondenrechten van de Inheemsen en de collectieve rechten, middels wetgeving, aan te bieden aan De Nationale Assemblee.

Wij brengen vandaag hulde aan allen die een maatschappelijke bijdrage leveren om Suriname tot ontwikkeling te brengen. In Suriname vieren wij als natie hoogtijdagen mét elkaar en niet naast elkaar.
De inspirerende kracht van onze samenleving is dat de verschillende etnische groepen elkaar erkennen, accepteren, en waarderen. De inrichting van de Staat moet in een gezonde samenleving etnisch neutraal blijven ten behoeve van maatschappelijke vrede en vrijheid in ons land.

Aan alle Inheemsen en de Surinamers wiens voorouders, die oorspronkelijk uit Java kwamen, wordt een bezinningsvolle en vreugdevolle herdenking van deze dag toegewenst. Laten we gezamenlijk de schouders onder het werk zetten en het land op eigen kracht verder tot grotere hoogtes brengen.

Een bezinningsvolle dag toegewenst.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May