Argentinië: Massale protesten tegen armoede en werkloosheid
08 Aug 2021, 16:37
foto
Een man bedelt tijdens de feestdag van San Cayetano (Saint Cajetan), patroonheilige van arbeid en brood, in de kerk van San Cayetano in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)


Tienduizenden Argentijnen zijn zaterdag de straat opgegaan in Buenos Aires om te protesteren tegen armoede en een gebrek aan banen te midden van een langdurige economische crisis die alleen maar is verergerd door de coronaviruspandemie. Organisaties die werken met werklozen en linkse groepen leidden het protest dat begon bij een kerk ten westen van de Argentijnse hoofdstad waar jaarlijks duizenden pelgrims naartoe reizen om te bidden bij het heiligdom van San Cayetano, de patroonheilige van het werk, wiens feestdag zaterdag is.

De mars eindigde op de Plaza de Mayo, een enorm plein voor de regeringszetel waar gewoonlijk protesten plaatsvinden. "Ik kom namens mensen die geen werk hebben: mijn broer, mijn buren en veel mensen die je echt overal ziet worstelen", zegt Néstor Pluis, een 41-jarige onderwijsassistent, tegen Reuters.

Ook in andere delen van het land vonden protesten plaats, onder meer in de tweede stad van Argentinië, Cordoba en de westelijke stad Mendoza.

Wetgever Juan Carlos Alderete, leider van de linkse partij Corriente Clasista y Combativa, zei dat de behoeften van mensen in sommige buurten "enorm" waren. "De gaarkeukens zien hele gezinnen komen eten en veel van de kinderen moeten worden verzorgd door gezondheidswerkers omdat ze ondervoed zijn", zei hij.

Een totaal van 19 miljoen mensen, 42% van de Argentijnse bevolking, leeft sinds de tweede helft van 2020 onder de armoedegrens. De werkloosheid bedraagt ​​momenteel 10,2%.

De Argentijnse president Alberto Fernandez zei vrijdag dat hij betere dagen in het verschiet zag en dit jaar de eerste opleving van de economie in drie jaar met een groei van 7%. "Argentinië groeit, herstelt banen en zal inkomsten herstellen", beloofde Fernandez.

Voorafgaand aan de parlementsverkiezingen in november kondigde de regering vrijdag ook een versoepeling van de Covid-19-beperkingen aan in de hoop het economisch herstel te versnellen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May