Nicaragua: Kiesraad effent weg herverkiezing Ortega
07 Aug 2021, 10:33
foto
De Kiesraad beval de "nietigverklaring van de juridische status van de Citizens for Liberty-partij". (Foto: AFP)


De Kiesraad van Nicaragua heeft vrijdag de belangrijkste oppositiepartij van het land gediskwalificeerd voor de komende presidentsverkiezingen. Het is het jongste besluit in een escalerend politiek hardhandig optreden in het Midden-Amerikaanse land.

De Citizens for Liberty staat aan het hoofd van het blok Citizens Alliance for Liberty (CXL), dat de voorhoede vormt van de oppositie tegen de herverkiezing van president Daniel Ortega in peilingen van 7 november.

Maar de Opperste Kiesraad van het Midden-Amerikaanse land blokkeerde de deelname van de CXL door de "annulering van de juridische status van de Citizens for Liberty-partij", aldus een rechterlijke uitspraak die voor de officiële media werd voorgelezen door de secretaris van het instituut, Luis Luna.

Het besluit is een nieuwe stap in een recent hard politiek hardhandig optreden voorafgaand aan de stemming, waarbij critici de regering van Ortega ervan beschuldigen te proberen te voorkomen dat een zinvolle oppositie deelneemt aan de verkiezingen van november.

Ortega, aan de macht sinds 2007, staat voor een vierde opeenvolgende termijn met zijn vrouw, vicepresident Rosario Murillo, opnieuw als zijn running mate.

De uitspraak kwam nadat de rechtse Constitutionele Liberale Partij (PLC) beweerde dat de CXL de wet overtrad. De PLC is de grootste oppositiepartij in het parlement en heeft gezegd bereid te zijn om met de regering samen te werken.

Volgens de PLC werd de CXL geleid door een een persoon met een dubbele nationaliteit, de Amerikaanse en Nicaraguaanse. Zij werd beschuldigd van "een duidelijke overtreding van de wet", waarbij de PLC de raad vroeg "CLX en al zijn activiteiten nietig te verklaren".

De kiesraad, verbonden aan de regerende partij, herriep ook het burgerschap van het CXL-hoofd, Carmella Rogers Amburn, in de politieke arena bekend als Kitty Monterrey. De raad zei dat de CXL-president "onregelmatige procedures heeft gebruikt" en "zich heeft gedragen buiten de voorwaarden en wettelijke technische voorschriften voor dit soort politieke organisaties".

CXL hekelde het afpakken van de Nicaraguaanse nationaliteit van Monterrey, waardoor ze alleen het Amerikaanse staatsburgerschap kreeg en in een positie verkeerde waarin ze kon worden uitgezet. "De acties van het regime laten zien hoe bang ze zijn voor het burgerlijke electorale pad", schreef het blok op Twitter.

'Beperkte beweging'

De stap komt slechts enkele dagen nadat CXL zei dat zijn kandidaat voor het vicepresidentschap zonder enige rechtvaardiging onder huisarrest werd gehouden.

Het blok zei op Twitter dat Berenice Quezada "door de gerechtelijke autoriteiten en het openbaar ministerie te horen had gekregen dat ze vanaf nu huisarrest had zonder toegang tot telefooncommunicatie en met beperkte bewegingsvrijheid."

Het voegde eraan toe dat de 27-jarige voormalige schoonheidskoningin te horen had gekregen dat ze "niet voor een openbaar ambt" mocht gaan en onder politiebewaking in haar huis in de hoofdstad Managua moest blijven.

Quezada, die in 2017 Miss Nicaragua was, was een verrassende keuze als running mate voor de CXL-presidentskandidaat Oscar Sobalvarro.

De 68-jarige voormalige rechtse guerrilla werd pas gekozen om deel te nemen aan de verkiezingen van november, omdat vijf van de presidentiële kandidaten van de alliantie tot ten minste 31 oppositieleden behoorden, waaronder zeven potentiële presidentskandidaten, die de afgelopen twee maanden door de autoriteiten werden vastgehouden.

Ze worden beschuldigd van verraad en het bedreigen van de soevereiniteit van het land op grond van een controversiële wet die in december is goedgekeurd en die alom is veroordeeld als een middel om uitdagers uit te schakelen en tegenstanders het zwijgen op te leggen.

De Hoge Kiesraad heeft tot 9 augustus om de kandidaten die zijn voorgesteld door partijen en allianties die deelnemen aan de verkiezingen, te valideren of af te wijzen.

Internationale veroordeling

Nu CXL uit de race is, staat Ortega klaar om comfortabel zijn herverkiezing te winnen tegen vijf rechtse partijen, door de oppositie bestempeld als 'collaborateurs'.

Ortega, een voormalige linkse guerrilla, regeerde Nicaragua van 1979 tot 1990, toen de Verenigde Staten de gewapende oppositie tegen zijn Sandinistische beweging steunde. Ortega veranderde later van naam als een zakenvriendelijke pragmaticus, maar westerse landen en de oppositie zeggen dat hij steeds meer een dictator wordt terwijl hij een wurggreep op de macht zoekt.

Vrijdag weigerde de Verenigde Staten visa aan nog eens 50 Nicaraguanen die banden hebben met Ortega, waardoor een aankondiging op 12 juli van visumbeperkingen voor meer dan 100 mensen, waaronder wetgevers en rechters, werd uitgebreid.

Meer dan 30 functionarissen en familieleden van de Nicaraguaanse president zijn de afgelopen drie jaar door de Verenigde Staten, de Europese Unie en Canada onderworpen aan reis- en financiële beperkingen.

Ortega heeft de druk geminimaliseerd en zei dat Nicaragua "moeilijkere" situaties heeft meegemaakt, verwijzend naar het politiek-militaire conflict waarmee hij tijdens zijn eerste ambtstermijn met de Verenigde Staten werd geconfronteerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May