Iran en VK ontbieden diplomaten na aanval op tanker
02 Aug, 18:50
foto
De MT Mercer Street was vanuit Dar es Salaam in Tanzania vertrokken en was op weg naar de Verenigde Arabische Emiraten. (Map: BBC)


Het Verenigd Koninkrijk (VK) en Iran hebben elkaars diplomaten ontboden na de dodelijke aanval van vorige week op een olietanker voor de kust van Oman. Het VK, de VS en Israël geven Iran de schuld van de aanval, waarbij twee bemanningsleden - een Brit en een Roemeen - om het leven kwamen.

De spanningen tussen Israël en Iran zijn hoog gespannen en elk heeft de ander regelmatig beschuldigd van aanvallen op de scheepvaart in de regio. Iran verwierp beschuldigingen dat het achter de laatste aanval zat als ongegrond.

Het VK heeft de Iraanse ambassadeur vandaag bij zich ontboden over wat de Britse regering de "onwettige aanval" noemde. De Britse premier Boris Johnson zei dat Iran "de gevolgen moet aanvaarden van wat ze hebben gedaan", en noemde het incident een "onaanvaardbare en buitensporige aanval op de commerciële scheepvaart".

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, zei dat hij in overleg was met het VK, Israël en Roemenië en dat er een "collectieve reactie" zou komen.

Iran heeft de Britse zaakgelastigde in Teheran en de Roemeense topgezant ontboden om te protesteren tegen de beschuldigingen tegen Iran.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Saeed Khatibzadeh, waarschuwde dat Iran niet zou aarzelen om zijn nationale belangen te verdedigen en zou reageren op elk "mogelijk avonturisme". Hij zei dat de beschuldigingen dat Iran verantwoordelijk was "tegenstrijdig, vals en provocerend" waren.

Zowel de VS als het VK zeiden dat een drone werd gebruikt bij de aanval op de MT Mercer Street, die wordt beheerd door het in Londen gevestigde bedrijf Zodiac Maritime. De tanker was onderweg in de noordelijke Indische Oceaan naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vanuit Dar es Salaam in Tanzania.

Hoewel er een golf van aanvallen is geweest op zowel door Israël als door Iran geëxploiteerde schepen, vallen er zelden slachtoffers. Analisten zien de aanval als typerend voor de aanhoudende 'schaduwoorlog' tussen de twee felle rivalen. Eerder in het jaar beschuldigde Iran Israël van een aanval op een belangrijke nucleaire site.

De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar de dood van de vermoorde Britse man. Hij is nog niet geïdentificeerd, maar werkte als bewaker aan boord.
Advertenties

Saturday 25 September
Friday 24 September
Thursday 23 September