Parlementariërs willen evaluatie wet 'Meldpunt ongebruikelijke transacties’
28 Jul 2011, 06:00
foto
Assembleelid André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP)


Verschillende parlementariërs willen dat de wet ‘Meldpunt ongebruikelijke transacties’ wordt geëvalueerd en aangescherpt. De regering zal vandaag ingaan op de vragen die gesteld zijn in de eerste ronde, dinsdag. Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) wil meer duidelijkheid van de regering over hoe de controle op de wet plaatsvindt, maar vooral welke instanties belast zijn met het verstrekken van de informatie over ongebruikelijke transacties. Volgens hem zijn het juist onder andere sommige bankinstellingen die de melding moeten doen die gecontroleerd moeten worden. Zijn fractiegenoot André Misiekaba zegt dat de wet goed is maar dat er waarschijnlijk iets mis is met de controle en de naleving ervan.

Misiekaba noemt het frappant dat vooral ambtenaren zich plots verrijken met een dure wagen of “een groot huis uit de grond stampen”. Volgens de parlementariërs moet de wet geëvalueerd worden. Hoe heeft deze gewerkt sinds de inwerkingtreding in 2002. Misiekaba wijst er op dat in de wet er gesproken wordt over objectieve en subjectieve indicatoren waarop gelet moet worden bij verdenking van een ongebruikelijke transactie. “Dus de dienstverleners hebben alle tools in handen om meldingen te maken”, zegt hij. De dienstverleners zijn onder andere de banken, verzekeringsmaatschappijen en notariële kantoren. Transacties vanaf US$ 10.000 moeten aangemerkt worden als ongebruikelijk.

Betere controle
Misiekaba vraagt zich af hoe het komt dat geldstromen buiten het zicht van de instanties blijven. “Ik denk dat er veel zwart geld in omloop wordt gebracht maar het niet wordt gemeld’, zegt Misiekaba. Volgens hem kan best geconcludeerd worden dat de wet niet goed wordt uitgevoerd. Er is daarom verruiming van de wet nodig en een grondige evaluatie. Die evaluatie zal moeten inhouden dat de instanties die de meldingen moeten doen, verplicht worden de transacties die zijn gepleegd aan de opsporingsautoriteiten te melden.

Het openbaar ministerie is in de wet genoemd als controle orgaan. Volgens de wet moeten deze instanties elk kwartaal rapportage doen. “Het wordt tijd dat we nu deze verslagen op tafel gaan leggen en kijken hoe vaak er melding wordt gemaakt en welke gevallen onderzocht moeten worden’, zegt Misiekaba.




Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May