China krijgt na overstromingen nu grote tyfoon
25 Jul 2021, 10:39
foto
Tyfoon In-fa is vanmorgen vroeg aan land gekomen in de Chinese provincie Zhejing aan de oostkust. (Getty Images)


De oostkust van China zet zich schrap voor een grote tyfoon, slechts enkele dagen nadat dodelijke overstromingen delen van het land hebben verwoest. Het Chinese commerciële centrum Shanghai en aangrenzende kustgebieden hebben alle vluchten geannuleerd, metro's vertraagd of stilgelegd en bedrijven gesloten toen Typhoon In-fa zondag aan land kwam. De tyfoon landde in het Putuo-district van de stad Zhoushan, een belangrijke havenstad in de oostkustprovincie Zhejiang, zei de staatsomroep CCTV, daarbij verwijzend naar de China Meteorological Administration.

Vluchten en treindiensten zijn opgeschort, terwijl mensen het bevel hebben gekregen om binnen te blijven. Er worden woeste winden, ruwe zee en overstromingen verwacht. Inmiddels zijn tientallen schepen geëvacueerd uit een drukke haven ten zuiden van Shanghai.

De tyfoon volgt op een periode van historische overstromingen die grote schade aanrichtten en aan minstens 58 mensen het leven kostte in centraal China. Hulpdiensten werken nog steeds de klok rond om overlevenden te redden en hulp te bieden aan de tientallen miljoenen mensen die door de overstromingen zijn getroffen.

Tyfoon In-Fa zou de komende dagen meer stortbuien in de getroffen regio kunnen brengen. Functionarissen vrezen dat het de reddings- en herstelinspanningen zou kunnen belemmeren. Volgens persbureau Reuters heeft de tyfoon windsnelheden tot 137 km per uur.

Het Japanse Meteorologisch Agentschap voorspelt dat de storm westwaarts zal trekken in de richting van de stad Hangzhou. Vanaf vandaag, zondag, brengt de tyfoon "lange periodes van extreem zware regenval", aldus het Chinese Nationale Meteorologisch Centrum. Het voegde eraan toe dat kustgebieden "moeten waken tegen de gecombineerde impact van wind, regen en getijden".

Autoriteiten in de provincie Zhejiang hebben scholen, markten en bedrijven opgedragen te sluiten, aldus het officiële Xinhua News Agency.

De overstromingen van deze week in centraal China hebben vragen doen rijzen over de voorbereidingen voor extreme weersomstandigheden in de grote steden van het land. Veel factoren dragen bij aan extreem weer, maar experts zeggen dat klimaatverandering veroorzaakt door een opwarmende atmosfeer deze gebeurtenissen waarschijnlijker maakt.

Terwijl tyfoon In-Fa China treft, dreigt een nieuwe tropische storm in de regio volgende week zware stortbuien en harde wind naar de Olympische Spelen van Tokio in Japan te brengen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May