India: Hulpwerkers zoeken naar overlevenden zware regen
25 Jul 2021, 04:48
foto
Reddingswerkers hebben tienduizenden gered in India die zwaar zijn getroffen door de moesson.(Foto: Reuters)


Reddingswerkers doorzoeken verwoeste delen van West-India op zoek naar overlevenden nadat zware regenval dodelijke overstromingen had veroorzaakt. Tienduizenden mensen zijn uit de getroffen gebieden verdreven, met recordbrekende regenval langs delen van de kust.

De deelstaten Goa en Maharashtra zijn zwaar getroffen. Er wordt gevreesd voor veel vermisten in de buurt van het financiële centrum Mumbai. Minstens 136 mensen zijn omgekomen in Maharashtra, terwijl in het naburige Goa honderden huizen zijn beschadigd.

Veel factoren dragen bij aan overstromingen, maar experts zeggen dat klimaatverandering als gevolg van de opwarming van de aarde extreme regenval waarschijnlijker maakt. Zware regenval en overstromingen hebben de afgelopen weken ook West-Europa en delen van China getroffen, terwijl Noord-Amerika te kampen heeft met verzengende hittegolven.

Het moessonseizoen in India duurt elk jaar van juni tot september.

Reddingswerkers hebben moeite om de getroffen bewoners te bereiken. Aardverschuivingen hebben wegen geblokkeerd, waaronder de hoofdweg tussen Mumbai en Goa. Ambtenaren hebben helikopters, duikers en marine-reddingsteams ingezet.

Goa's hoofdminister Pramod Sawant zei dat de overstromingen daar de ergste in decennia waren en "wijdverbreide schade" hadden veroorzaakt.

In de deelstaat Maharashtra dreigen grote rivieren buiten hun oevers te treden. In de deelstaat zijn tot nu toe zo'n 90.000 mensen geëvacueerd.

Het dorp Taliye, ten zuidoosten van Mumbai, hebben aardverschuivingen de meeste huizen met de grond gelijk gemaakt. Een functionaris vertelde persbureau Reuters dat daar zeker 42 mensen zijn omgekomen.

Weerexperts zeggen dat zware regenval de stad de komende dagen zal blijven teisteren.

De Indiase premier Narendra Modi vreesde voor het verlies van levens. "De situatie in Maharashtra als gevolg van zware regenval wordt nauwlettend in de gaten gehouden en er wordt hulp geboden aan de getroffenen", tweette hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May