Atencio laat zich niet meer afschepen door GBB
24 Jul 2021, 02:52
foto
Martin Atencio toont de lijst van personen die hun stukken hebben liggen bij Domeinkantoor. Er moesten ook stapels papieren worden gekopieerd. Het resultaat is nog steeds niet bekend. (Foto: René Gompers)


De Algemene Belangen Organisatie Suriname (ABOS), is niet van plan om zich voor de zoveelste keer “van het kastje naar de muur” te laten sturen door overheidsinstanties. Met ex-minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheeer (GBB) is het afgelopen jaar na “heel wat ellende, kosten en loperij” aardig wat bereikt, maar zij is ondertussen ontslagen. Om te voorkomen dat het geboekte succes verloren gaat, wil ABOS in het vervolg rechtstreeks met de nieuwe minister zaken doen en niet meer met Meredith Vitolie, directeur van het Domeinkantoor. De organisatie stelt dat zij een van de veroorzakers is van de lange lijdensweg.

ABOS-voorzitter Martin Atencio heeft op een persconferentie uitgelegd met welke problemen de leden te maken hebben om aan een bouwkavel te komen. Een deel heeft een aanvraag lopen maar wacht langer dan de voorgeschreven 30 dagen. Anderen hebben bereidverklaringen die uiteindelijk zijn vervallen omdat instanties in gebreke zijn gebleven. Een groep heeft beschikkingen maar kan de grond niet vinden. Er zijn ook mensen die een hypotheekverklaring hebben maar moeten met lede ogen toezien dat de grenspalen van hun kavels worden verwijderd. Sommigen wonen decennialang op een terrein maar een titel krijgen op de grond wordt hen onmogelijk gemaakt.

Het stoort Atencio dat desbetreffende hoogwaardigheidsbekleders en ambtenaren hun werk naar “eet en geweten” doen in plaats van eer en geweten. Stapels documenten zijn op eigen kosten gekopieerd en aan het Domeinkantoor overhandigd in september 2020. Er is afgesproken dat ABOS en het Domeinkantoor aan een oplossing zouden werken. Maar na drie maanden was er nog steeds niets te horen van de overheidsinstantie. ABOS is gestapt naar voormalig minister Pokie. De honderden stukken moesten nog eens gekopieerd worden voor de minister. Dat terwijl Domeinkantoor beweerde de stukken te hebben doorgestuurd naar het ministerie.

Pokie had beleidsadviseur Earl Sabajo aangewezen om samen met ABOS door de stukken te spitten. Maar bij Domeinkantoor weet men niet wie hij is, deelt Atencio mee. Hij geeft aan dat het ‘niet boterde” tussen de minister en de directeur van Domeinen en dat de organisatie er onder leed. Er is bij De Nationale Assemblee geprotesteerd. Het resultaat: er zijn opnieuw afspraken gemaakt met Domeinkantoor om verder te werken aan een oplossing. Maar de instantie begon weer bij af; ABOS moest de documenten opnieuw deponeren. “We moesten ze brengen en achterlaten alsof we postbode zijn,” geeft Atencio aan. Van samenwerken aan een oplossing is er niets terechtgekomen. “En tot de dag van heden hebben wij nog steeds geen telefoontje gehad van Domeinkantoor,” deelt hij mee. “We zijn weer naar het ministerie gestapt en daar hebben ze gezegd dat we op de nieuwe minister moeten wachten.”

ABOS gaat opnieuw een brief richten aan De Nationale Assemblee. Ook het ministerie van Justitie en Politie krijgt een brief. Atencio is ervan overtuigd dat de oplichters die geld aftroggelen van de mensen die een stuk grond zoeken, sterke banden hebben met Domeinkantoor. “Hoe komen ze anders aan LAD strookjes, figuratieve kaarten met een stempel van Domeinkantoor?” Tot het ontslag van Pokie was de helft van de bij haar ingeleverde documenten verwerkt. Of het resultaat positief of negatief uitvalt voor de leden, moet nog blijken.

Atencio stelt dat de nieuwe minister het geboekte succes moet voortzetten “want het is gewoon een kwestie van overdragen.” ABOS gaat het “niet tolereren” als dat niet gebeurt. “We willen ook met de nieuwe minister gaan zitten,” geeft hij aan. “We gaan niet meer bij de directeur van Domeinkantoor. Want dit is de tweede keer dat ze dit heeft uitgehaald. We moesten zitten en praten over die documenten maar je ziet ons als postbode.” ABOS denkt er ook aan om naar de Organisatie van Amerikaanse Staten te stappen. Ze stelt dat mensenrechten worden vertrapt. De organisatie heeft volgens Atencio 900 leden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May